RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivo Josipović i Hrvati BiH

Napisano 28.12.2009. 13:23

21.10.2009 - Hrvati u Bosni i Hercegovini trebaju jasno odrediti koncept BiH

„Hrvatska može pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da imaju jednakopravnu poziciju, ali nitko se ne može dogovarati umjesto njih. Hrvati su očito nezadovoljni sadašnjim državnim uređenjem BiH i to je činjenica koja se mora respektirati. Nezadovoljni su i aktualnim predloženim ustavnim promjenama u BiH. Hrvati u BiH trebaju jasno odrediti koncept BiH kao države jednakopravnih naroda te konkretan ustroj koji bi to ostvario. Takav koncept sigurno će imati podršku Republike Hrvatske“ – izjavio je Ivo Josipović u razgovoru za BHT1 televiziju.

10.11.2009 - Podržavam političku ravnopravnost u BiH

“Moj dolazak u Mostar moja je poruka. Podržavam političku jednakopravnost i opstanak hrvatskoga naroda u BiH, jednakopravnost svih naroda u BiH, kao i suverenost BiH. Došao sam u Mostar da bih čuo mišljenje hrvatskoga naroda o njegovu položaju u BiH. Donosim poruku prijateljstva i mira, poruku dobrosusjedskih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine” – istaknuo je SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović na konferenciji za novinare u Mostaru.

S Josipovićem su u Mostaru bili članovi izbornog stožera i saborski zastupnici SDP-a Josip Leko i Ante Kotromanović. Josipović je pred novinarima najavio da će obići Stari most, koji je i hrvatski i bošnjački most, dodavši da i na taj način želi simbolički pokazati svoju politiku prema BiH.

Takav odnos prema Hrvatima u BiH, kao i prema susjednoj državi BiH, odgovara ustavnim odredbama o brizi Hrvatske za sunarodnjake koji žive izvan domovine i obvezama koje Hrvatska ima kao supotpisnica Daytona. Jednakopravnost Hrvata u BiH uklapa se i u Josipovićev program Nove pravednosti. “Pravedno je biti ravnopravan, pravedno je drugima priznati ravnopravnost” – naglasio je tom prilikom Josipović.

Kad je riječ o odrednicama predizbornoga programa, Josipović je rekao kako želi Hrvatsku učiniti pravednom zemljom jednakih šansi za sve. Zato i jest najavio beskompromisnu borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala. “U BiH ne namjeravam voditi klasičnu predizbornu kampanju s plakatima svoje kampanje, ali u izborima za hrvatskoga predsjednika želim čuti što misle svi birači, pa i oni izvan Hrvatske. Računam na glasove svih hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa” – izjavio je Josipović.

Na novinarski upit – znači li njegov dolazak u Mostar i promjenu SDP-ove politike prema glasovanju u BiH – Josipović je odgovorio da nije riječ o promjeni politike jer SDP nije osporavao pravo glasa svim državljanima, nego traži organiziranje poštenih izbora koji ne dijele hrvatske državljane. “Osobito smo protiv izbornih prijevara koje su smišljene u Zagrebu, a ne u Beču ni u Hamburgu ni u Mostaru” – rekao je SDP-ov predsjednički kandidat, uzvrativši na to pitanjem: “Imate li osjećaj da su zastupnici iz 11. izborne jedinice zastupali interese hrvatskoga naroda iz BiH u Hrvatskome saboru? Slažete li se s takvom politikom koja je rezultirala time da je danas Hrvata u BiH upola manje negoli prije rata?”

Pojasnio je i da bi se kao budući hrvatski predsjednik založio za promjenu politike prema Hrvatima u BiH. “Pomoć mora biti transparentna. Još bolje, neka to bude suradnja. Zalažem se za to da se financiraju projekti koji omogućuju gospodarski prosperitet. Projekti koji su korisni i Hrvatima u BiH i u Hrvatskoj. To je iznimno važno za opstanak Hrvata u BiH. Hrvatski narod ne treba milostinju, nego posao!” – zaključio je Josipović.

Na kraju svoga posjeta Mostaru Josipović je obišao Sveučilišnu kliničku bolnicu ‘Mostar’, čiju je izgradnju financirala Republika Hrvatska, a gdje se susreo s ravnateljem bolnice prof. dr. Antom Kvesićem, predstojnikom Odjela kirurgije prof. dr. Brankom Bakulom, njegovim zamjenikom mr. dr. Zdrinkom Brekalom i liječnicom Selmom Jakupović.

11.11.2009 - O tradiciji i kulturi Hrvata u BiH

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini Ivo Josipović je nakon Mostara posjetio i Franjevački samostan u Širokome Brijegu, gdje su mu domaćini bili gvardijan fra Branimir Musa i fra Jozo Pejić. Poveli su Josipovića u razgled samostana te kroz Likovnu i Modernu galeriju.

“Impresioniran sam svime što sam ovdje vidio. Zato ovdje ne govorim o politici, nego o povijesti, kulturi, duhovnosti i tradiciji hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Posjet Franjevačkom samostanu u Širokome Brijegu prigoda je da se s tim još bolje upoznam” – izjavio je Ivo Josipović novinarima.

3.12.2009 - Hrvatima u BiH ne treba milostinja, nego gospodarski projekti

“Želim upoznati stanovnike Posavine sa svojim programom. Državljani Republike Hrvatske koji biraju predsjednika imaju pravo znati o programu koji zastupam. Uz ulazak Hrvatske u EU, vanjskopolitičkim prioritetom smatram razvijanje najboljih odnosa sa susjednim državama, posebno s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom. Uvijek ću zagovarati jednakopravnost naroda i pojedinca, načelo koje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije zaživjelo. Bez jednakopravnosti svih naroda na cijelome području Bosne i Hercegovine nije zamislivo sređivanje stanja u Bosni i Hercegovini, no konkretan model u kojem će se to načelo oživotvoriti, stvar je dogovora sva tri naroda u BiH” – izjavio je predsjednički kandidat Ivo Josipović nakon susreta s Mijom Matanovićem, predsjednikom vlade Županije Posavske i Marijanom Oršolićem, ministrom financija u Konzulatu RH u Orašju, gdje je boravio u društvu s Ivom Jelušićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Zagreba.

“Dodirna točka Hrvatske i Bosne i Hercegovine odlučna je borba protiv korupcije i kriminala jer, nažalost, kriminalci danas bolje surađuju od država” – rekao je Ivo Josipović prilikom posjeta Tuzli. Nakon razgovora s Josipom Jurasom, generalnim konzulom u Tuzli, Josipović se, u društvu s Tomom Vidovićem, predsjednikom kantonalnog odbora SDP-a i vijećnikom u federalnome parlamentu, Jozom Nišandžićem, dopredsjedavajućim Općinskoga vijeća i Ćazimom Kardaševićem, koordinatorom SDP-a za Bosnu i Hercegovinu, susreo i s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, s kojim je razgovarao o programu Nove pravednosti, suživotu i toleranciji koja osobitu potvrdu ima upravo u Tuzli.

U prostorijama Društva “Hrvatski dom” Ivo Josipović je program Nove pravednosti predstavio predstavnicima i članovima HKD-a “Napredak”, Udruge “Hrvatska žena” i Matice Hrvatske.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Kapiji poklonio se mladima koji su 25. svibnja 1995. godine izgubili živote na glavnome gradskome trgu.

Nakon toga Ivo Josipović posjetio je Katolički školski centar “Sv. Franjo” te se susreo s gvardijanom crkve sv. Petra i Pavla Zdravkom Andžićem i glavnim imamom tuzlanskim, efendijom Karićem te predstavnicima Islamske zajednice. Kao i u kasnijoj izjavi Federalnoj televiziji Bosne i Hercegovine, osobito je istaknuo: “Nastavit ću s ustavnom obvezom pomaganja Hrvata u Bosni i Hercegovini, no modeli se bitno moraju promijeniti. Milostinja nikomu ne treba, s obje strane granice ljudi trebaju razvojne gospodarske projekte i suradnju na obostranu korist. Moraju prestati politički pritisci koji koče zajedničke projekte jer je vrijeme da se počnemo pripremati za zajednički nastup na zahtjevnom europskom tržištu. Odrednice moje vanjske politike su uključenje u zajednicu europskih država, ali i dobri odnosi s državama u regiji.”

http://josipovic.net

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi