RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jadranka Kosor nakon političke izjave idući tjedan dolazi u BiH

Napisano 16.01.2011. 10:48

Jadranka Kosor nakon političke izjave idući tjedan dolazi u BiH

Predsjednica Vlade RH, prema protokolu, planira posjetiti središnju Bosnu, bolnicu u Novoj Biloj, općinu Vitez i franjevački samostan u Gučoj Gori...
 

Tjedan dana nakon što je u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Ivom Josipovićem ukazala na institucionalnu i političku obespravljenost bh. Hrvata, predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor u utorak stiže u jednodnevni posjet BiH. U kratkom, ali politički sugestivnom posjetu predsjednice hrvatske Vlade, prema utvrđenom protokolu, planirana je i središnja Bosna.

Poruka vlastima BiH

Nakon slijetanja u sarajevsku Zračnu luku, premijerka Jadranka Kosor odmah će se uputiti u središnju Bosnu gdje će posjetiti bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj čiju je izgradnju financirala Vlada Hrvatske. Nakon obilaska bolnice, hrvatska premijerka sa suradnicima uputit će se u općinu Vitez, gdje bi trebala razgovarati sa županijskim i općinskim dužnosnicima, gospodarstvenicima, čelnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Jednodnevni posjet BiH, koji se već dulje pokušava organizirati, predsjednica Vlade RH završava posjetom franjevačkom samostanu i franjevačkoj kući u Gučoj Gori.

Iz dobivenih informacija nije se moglo utvrditi hoće li premijerka Jadranka Kosor imati bilo kakve susrete s bh. dužnosnicima u Sarajevu.

Posjet nakon izjave

Još jednom će biti poslana poruka o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i BiH, ali će se ukazati na potrebu konzistentnog poštivanja prava Hrvata kao najmanjeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH. Spomenimo da su predsjednik RH Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor prošli tjedan kroz zajedničku izjavu nedvosmisleno poručili koaliciji koju predvodi SDP BiH "da u ovom trenutku posebno važnim drže da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi", te da se u njoj kao čimbenici na kojima stoji posebna odgovornost za konstituiranje izvršne vlasti, "s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda". Čelnici RH jasno su poručili da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja funkcionira.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi