RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vodeni val ide Dunavom: Baranja u pripravnosti

Napisano 17.01.2011. 01:36

POČETKOM sljedećeg tjedna Hrvatskoj će opet zaprijetiti velike poplave jer Dunavom stiže veliki vodeni val koji je nastao zbog topljenja snijega i jakih kiša u Njemačkoj.

Dunav bi, prema procjenama, mogao narasti za više od 3 metra te se očekuje kako će područja uz rijeku ponovno biti poplavljena. Rijeka je trenutno visoka tri metra.

Slovačka, Austrija, Mađarska ali i Hrvatska već su odavno u stanju pripravnosti, dok strani mediji donose vijest kako je u Linzu i Bratislavi vodostaj Dunava u jednom je danu porastao više od dva metra. Dunav u Baranji dnevno naraste od 50 do 70 centimetara.

  "Dolazak vodenog vala na Dunavu očekuje se početkom sljedećeg tjedna, možda već i sutra", kazao je za Index Mario Selnik iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Kada vodostaj na Batini dosegne 500 centimetara, kaže Selnik, uključuje se alarm za redovne mjere od poplava. Dodaje kako je u 11 sati na Batini izmjereno 350 centimetara te ističe kako postoji mogućnost da do izlijevanja ipak ne dođe.

Lokalno stanovništvo gradnjom brana oko kuća i vikendica priprema se za dolazak vodenog vala. Dio njih pakira stvari te ih seli na sigurno. Svi naglašavaju kako su poplave vrlo atipične za ovo doba godine. Situacija na terenu intenzivno se prati, a vrhunac vodenoga vala očekuje se sljedeći vikend.

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda, rekao je za HTV, da nikada nismo imali tako visok vodostaj u Hrvatskoj i kako nije normalno da se snijeg otopi već u siječnju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi