RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović u Bleiburgu: Vrijeme je da II. svjetski rat prepustimo povijesti

Napisano 20.06.2010. 21:42

Josipović u Bleiburgu: Vrijeme je da II. svjetski rat prepustimo povijesti

'Moja je želja da se priča iz Drugog svjetskog rata zaokruži, da se prijepor koji postoji unutar korpusa ne samo hrvatskog naroda, nego i hrvatske države, na neki način stavi u okvire povijesne istine i humanizma, odnosno prava svakoga na svoj grob', kazao je

Josipović na Bleiburgu

Predsjednik Republike Ivo Josipović položio je u nedjelju vijenac i zapalio svijeće kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događanjima iz svibnja 1945. godine.

Josipović, koji je Bleiburg i Tezno kod Maribora posjetio u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj, u izjavi novinarima na Bleiburškom polju izrazio je nadu da će se ovim činom jedna bolna tema iz hrvatske prošlosti ostaviti povjesničarima kako bismo se mogli okrenuti sadašnjosti i budućnosti.

"Moja je želja da se priča iz Drugog svjetskog rata zaokruži, da se prijepor koji postoji unutar korpusa ne samo hrvatskog naroda, nego i hrvatske države, na neki način stavi u okvire povijesne istine i humanizma, odnosno prava svakoga na svoj grob", naglasio je predsjednik Republike.

Izrazio je zadovoljstvo što su mu se pridružili i prijatelji antifašisti kao i pripadnici manjinskih naroda te, kako je kazao, tako pokazali snagu pobjednika koji prepoznaje i stradanje onih koji su bili na drugoj strani u ratu.

Kao prvi hrvatski predsjednik koji je odao počast nevinim žrtvama na Bleiburškom polju, Josipović je izrazio nadu da će se ovim činom zaokružiti jedna bolna tema iz hrvatske prošlosti kako bismo se kao moderna zemlja, utemeljena na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenuli budućnosti.

Na Bleiburško polje su se u svibnju 1945. godine, nakon pobjede jugoslavenske partizanske vojske, povukle tisuće vojnika NDH i hrvatskih civila, nadajući se predaji savezničkim snagama.

No, vraćeni su i predani jugoslavenskim komunističkim vlastima te ih je velik dio ubijen na tzv. križnim putovima, a samo manji dio stradao je na samom Bleiburškom polju.

Na novinarsko pitanje hoće li i iduće godine doći na Bleiburg, Josipović je rekao da nije riječ o tradiciji, već o tome da se "politički ova priča zaključi i prepusti povjesničarima".

Predsjednika Josipovića na Bleiburškom polju pozdravio je predsjednik Počasnog bleiburškog voda Ilija Abramović, izrazivši zadovoljstvo što je nakon 65 godina čekanja jedan hrvatski predsjednik odao počast bleiburškim žrtvama.

U odavanju počasti na Bleiburgu predsjedniku Josipoviću su se pridružili predstavnici antifašista, romske nacionalne manjine, Savjeta branitelja, u ime Vlade RH ministar uprave Davorin Mlakar te Sabora saborski zastupnik Nenad Stazić.

Prije dolaska u Bleiburg predsjednik Josipović prijepodne je položio vijence i kod spomenika i grobnice na groblju Dobrava u mariborskom prigradskom naselju Tezno.

Većina predstavnika Saveza antifašističkih boraca, kao i predstavnici srpske manjine na čelu sa saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem, nisu nakon Teznog produžili za Bleiburg, jer, kako su rekli novinarima, nemaju tamo što tražiti. /net.hr/


Nema komentara

Anketa

Ustavi