RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nezadovoljstvo diskriminacijskom odredbom „Pravilnika o polaganju državne mature“

Napisano 04.02.2011. 22:20
Matura

 

Zavičajni klub hercegovačkih studenata i Udruga bosanskih studenata žele ovim putem izraziti nezadovoljstvo diskriminacijskom odredbom „Pravilnika o polaganju državne mature“ Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, kojom se njeni državljani, koji su srednjoškolski stupanj obrazovanja stekli izvan RH, stavljaju u neravnopravan položaj. Naime, za navedene je Pravilnikom propisana obveza (koja je prošle, 2010. godine, zbog recesije bila stavljena izvan snage) plaćanja iznosa u visini od 135 HRK za svaki izlazak na pojedini ispit državne mature u RH, za razliku od njihovih kolega koji su srednju školu završili u RH. Time se izravno krši sljedeća odredba Ustava RH čl. 65 st. 2: „Svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjo­škol­sko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima.“

Uz navedeno želimo također upozoriti na nepravedne odredbe „Natječaja za raspodjelu mjesta redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija u studentske domove Studentskog centra u Zagrebu“. Smatramo spornim odredbe koje se dotiču ostvarivanja dodatnih bodova na osnovi socijalnog statusa studenata, budući da se dokumenti kojima to mogu potvrditi priznaju isključivo ukoliko su izdani od strane Porezne uprave Republike Hrvatske. Time se, dakle, u neravnopravan položaj stavljaju hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH.

Izražavamo nadu da će se navedene diskriminacijske nepravilnosti otkloniti, te da će svi hrvatski državljani imati jednake uvjete i prilikom polaganja državne mature i smještaja u studentske domove.


predsjednik UBS-a Miroslav Jakešević

predsjednik ZKHS-a Ivan Mihalj


Nema komentara

Anketa

Ustavi