RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plenković u Saboru: Hrvatima u BiH puna pažnja nove Vlade

Napisano 19.10.2016. 20:02

Mandatar Andrej Plenković kandidate za ministre i program svoje vlade predstavio je Saboru. Sjedica je nastavljena raspravom za koju su se prijavili svi Klubovi zastupnika te 17 zastupnika za pojedinačnu raspravu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Hrvatsko društvo suočeno je s dubokim strukturnim i gospodarskim problemima. Potrebna nam je nova vizija i pristup, a pozitivne promjene možemo postići radeći zajedno. Obavljat ćemo izvršnu vlast na dobrobit građana – bit ćemo Vlada koja sluša”, poručio je mandatar Andrej Plenković predstavljajući Saboru program svoje vlade.

Kao njezine temeljne ciljeve naveo je: trajni gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnova te društvenu pravednost i solidarnost. Između ostalog Plenković je najavio i cjelovitu poreznu reformu te nastavak kurikularne reforme. Poručio je kako će branitelji imati punu pažnju vlade kao i Hrvati u BiH, prenosi HRT.

Najavio je da će se u ostvarivanju dugoročnih programskih ciljeva buduća Vlada voditi najvećim ustavnim vrednotama – slobodom, jednakošću, nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnošću spolova, mirotvorstvom,  nepovredivošću vlasništva i očuvanjem okoliša, te zahvalio prethodnoj Vladi na doprinosu razvoju Hrvatske. Pozvao je sve stranke i političke opcije na konstruktivan rad za dobrobit svih građana, a svoje je predstavljanje zaključio porukom bana Mažuranića: “Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u njezinu prošlost, njezinu sadašnjost i njezinu budućnost”.

Plenković je predstavio i ministre u novoj Vladi. To su:

Martina Dalić – potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta

Davor Ivo Stier – potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova

Damir Krstičević – potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Ivan Kovačić – potpredsjednik Vlade i ministar uprave

Goran Marić – ministar u Vladi RH

Vlaho Orepić – ministar unutarnjih poslova

Ante Šprlje – ministar pravosuđa

Zdravko Marić – ministar financija

Tomislav Tolušić – ministar poljoprivrede

Gabrijela Žalac – ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a

Lovro Kuščević – ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Slaven Dobrović – ministar zaštite okoliša i energetike

Oleg Butković – ministar mora, prometa i infrastrukture

Tomislav Ćorić – ministar rada i mirovinskog sustava

Milan Kujundžić – ministar zdravstva

Nada Murganić – ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika

Tomo Medved – ministar hrvatskih branitelja

Pavo Barišić – ministar znanosti i obrazovanja

Nina Obuljen Koržinek – ministrica kulture

Gari Cappelli – ministar turizam

Na početku sjednice predsjednik Sabora Božo Petrov odredio je stanku na traženje Ivana Pernara iz Živog zida. Razlog za stanku, naveo je Pernar je – privođenje zastupnika Živog zida tijekom deložacije na Svetom Duhu.

Sabor je uoči rasprave o povjerenju vladi većinom glasova dopunio Zakon o HRT-u pa će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza. Umjesto da prisilni postupak provodi putem odvjetničkih ureda, kao sada, HRT će nakon dviju opomena izdati platni nalog, uz koji će moći naplatiti paušal od 100 kuna. Za predloženi zakon glasovao je 81 zastupnik, a 49 ih je ostalo suzdržano.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi