RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Potpora vrha RH za okupljanje hrvatskih stranaka

Napisano 28.10.2010. 09:56

JEDNAKOPRAVNOST

Potpora vrha RH za okupljanje hrvatskih stranaka

Pantovčak i Banski dvori podržavaju izjednačavanje prava Hrvata s položajem Srba i Bošnjaka


Predsjednik RH Ivo Josipović i hrvatska premijerka Jadranka Kosor razgovarali su jučer u odvojenim susretima s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. I dok je Čović razgovarao u ‘redovitom’ terminu s predsjednikom Josipovićem, susret s premijerkom i predsjednicom HDZ-a J. Kosor je pomaknut za stanku jučerašnje sjednice Hrvatskoga sabora tijekom koje je oporba pokušala pokolebati vladajuću većinu.

HDZ u vlasti

Josipović i Čović razgovarali su o tijeku provedbe izbornih rezultata, ustavnih promjena i poziciji Hrvata u BiH.

“Vrlo jasno sam poručio kako je izmjena Ustava i Izbornog zakona prioritet za Hrvate u BiH. Mi isključivo tražimo ustavnu jednakost Hrvata i zamolio sam predsjednika da nas u tome podrže”, rekao je Čović nakon sastanka.

“Predsjednika Josipovića sam upoznao kako se bez HDZ-a BiH ne može uspostaviti vlast i da su to realni odnosi. Od razine županije do države HDZ BiH će biti u vlasti”, dodao je. Posebno značajnim ocijenio je dogovor hrvatskih političkih stranaka u BiH kako bi se zajednički uspostavila vlast i vodile ustavne promjene.

“Informirao sam predsjednika da vodimo razgovore sa svim hrvatskim strankama i to je važan dio naše misije da pozovemo sve Hrvate koji slično razmišljaju o budućnosti BiH da nam se priključe. To je posebno značajno zbog procesa ustavnih promjena koje nas očekuju nakon uspostave vlasti”, istaknuo je.

Identičan stav

Objasnio je kako među hrvatskim političarima u BiH postoji do kraja izbalansiran stav o ustavnim promjenama. Istaknuo je kako ‘Josipović dijeli zabrinutost zbog mogućnosti da jedan narod koristeći ustav i izborni zakon može glatko dominantno izabrati hrvatskog člana Predsjedništva i predstavnike u druge institucije’.

“Smatram kako je potrebno promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi došlo u takvu mogućnost”, rekao je Čović istaknuvši da je dobio potporu predsjednika za svoja zauzimanja.

| VL |


Pozadina sve ove larme je da se HDZ boji da nakon toliko godina ne bude u vlasti, a onda bi na vidjelo izašao sav kriminal i što im je možda važnije- ne bi bilo novca da se nahrane proždrljive ajkule čiji su apetiti prirodno, nakon toliko godina prežderavanja i raskoša nekontrolisani i neutaživi.
Međutim, HDZ je dobio većinsku porporu hrvatskog naroda i treba da uđe u vlast, ali daleko od toga da nekome mogu postavljati uslove.

Samo naivni to ne vide ili su ovdje svi dio mašinerije koja dobija komadiće od kolača vlasti, mada u to čisto sumnjam jer znam stanje sa terena i da je mnogo više Hrvata koji žive od svog rada, pa makar u neimaštini, ali pošteno.

Slijedi da zaključujem da je ipak mnogo više onih naivnih.
Dokaz za rečeno će se vidjeti kada se uspostavi vlast.
živi bili pa vidjeli.

Autor: vječnik | Napisano 29.10.2010. | (25) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(28)

Anketa

Ustavi