RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predsjednik Josipović oduzima Sanaderu odlikovanja

Napisano 16.06.2014. 09:46
Ivo Josipovic

Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku kojom se bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj oduzimaju dodijeljena odlikovanja.

Tu je odluku predsjednik Ivo Josipović donio temeljem članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, koja će obrazložena biti objavljena u Narodnim novinama, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnoga povjereništva za odlikovanja i priznanja RH ili po vlastitoj odluci donijeti odluku o oduzimanju odlikovanja i priznanja ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Zakon propisuje da se odlikovanja ne smiju nositi i isticati na način i u prigodama u kojima bi se vrijeđali ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske, ili koji bi bili suprotni svrsi dodjele odlikovanja.

Oduzeto odlikovanje ili priznanje vraća se Uredu predsjednika Republike.

Ivo Sanader, koji je pravomoćno osuđen u slučaju INA-MOL, kao hrvatski predsjednik Vlade dobio je i drugo po značenju hrvatsko odlikovanje - velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, koje mu za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima u lipnju 2008. na prijedlog Hrvatskog sabora, dodijelio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

HINA


Nema komentara

Anketa

Ustavi