RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prvi izbori bez promatrača. Nema čak ni GONG-ovaca!

Napisano 14.04.2013. 09:13
Prvi izbori bez promatrača. Nema čak ni GONG-ovaca!

Mnogi naši državljani koji žive u inozemstvu već su iskoristili svoje biračko pravo jer su birališta izvan RH otvorena još jučer ujutro, a 3,738.708 birača – koliko ih prema novom popisu ima u Hrvatskoj – svoje pravo da prvi put glasaju na izborima za naših 12 zastupnika u Europskom parlamentu mogu iskoristiti danas do 19 sati.

Osim što su današnji izbori prvi za Europski parlament, ovo su i prvi na kojima neće biti ni stranih ni domaćih promatračkih organizacija.

Provjerite jeste li na popisu

Nakon što je OESS u siječnju 2012. godine završio svoju misiju, pa tako i misiju promatranja izbora, današnje izbore neće nadzirati niti GONG, što se može tumačiti kao znak povjerenja u demokratsku zrelost i birača i članova biračkih odbora.

– Zbog ograničenih sredstava fokusirali smo se na promatranje lokalnih izbora koje smatramo rizičnijima. No ako građani sutra uoče bilo kakve nepravilnosti, svakako neka nam se obrate. Prisutni smo i na Twitteru i na Facebooku, mogu nam pisati na [email protected] ili nas nazvati na (01)4825 444 – rekao nam je jučer Dragan Zelić iz GONG-a.

Kada se danas nađete na svom biračkom mjestu, premda ćete naići i na plakate s uputama kako glasati, ako vam nešto ne bude jasno, slobodno se obratite članovima biračkog odbora koji će vam dati potrebne informacije. Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) svim su biračkim odborima poslali upute da ne gnjave birače koji su, primjerice, zaboravili osobnu iskaznicu ili im je istekla unatrag nekoliko dana, odnosno nakon zaključenja biračkih popisa 5. travnja.

– Ako ste zaboravili osobnu iskaznicu, možete pokazati vrijedeću putovnicu ili vozačku dozvolu – poručuje predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Preporučujemo vam da provjerite jeste li registrirani u popisu birača jer to vrlo jednostavno možete učiniti na internetskoj stranici uprava.hr.

Glasajte i za svog kandidata

Prvi put danas ćete, osim stranačkih i nezavisnih lista, svoj glas moći dati i pojedinom kandidatu. Znači, vaš glas bit će valjan ako glasate samo za jednu listu, ako zaokružite listu i jednog od kandidata s te liste ili ako zaokružite samo kandidata (tada će glas dobiti i on i njegova lista).

vecernji.hr

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi