RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pusić: BiH bez Hrvata ne može opstati, politika Hrvatske prema BiH-nikakva

Napisano 20.12.2010. 11:03

Predsjednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i članica saborskoga vanjskopolitičkog odbora Vesna Pusić u Splitu je, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavila kako su Hrvati najugroženiji narod u BiH, a da je službena hrvatska politika prema BiH od 2004. godine "nikakva".

"Hrvati su najugroženiji u Bosni i Hercegovini, jednim dijelom i kao rezultat politike Hrvatske prema BiH u 90-im godinama, a onda i kao rezultat mnogih drugih politika i tragedija koje su se ondje dogodile, rekla je Pusić, prenosi HRT.

Bez Hrvata u BiH teško da ta zemlja može opstati", dodala je.

Pusić je istaknula kako od 2004. godine naovamo Hrvatska nije imala nikakvu politiku prema BiH. "Hrvati u BiH u ovom trenutku imaju mogućnost da na svoju važnost utječu tako da budu nositelji europskih procesa", rekla je Pusić. "Hrvati u BiH svojim potencijalom kroz vezu s Hrvatskom mogu biti transfer znanja, modela reformi i kontakata na putu BiH prema članstvu u EU i tu Hrvatska može i treba bitno pridonijeti", rekla je.

Prema njezinim riječima, nakon izbora sljedeće godine na kojima će se, kako smatra, promijeniti vlast, Hrvatska treba započeti s regionalnom inicijativom za BiH.

"U toj bi incijativi nositelj projekta bila BiH, ali bi sudjelovale Hrvatska i Srbija sa zajedničkim interesom da BiH postane članica NATO-a", istaknula je Pusić.

Objašnjavajući zamisao o pokretanju te regionalne incijative, Pusić je rekla kako Hrvatska i Srbija, kao ključni susjedi BiH, trebaju djelovati tako da u početku ne ometaju integrativne procese u BiH, a s vremenom bi ih, po mogućnosti, trebali početi pomagati.

"Cjelovita BiH nužna je za stabilnost BiH", zaključila je Pusić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi