RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Saborski zastupnici za potvrdu Ugovora o europskom partnerstvu Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Napisano 17.05.2018. 23:31

Saborski zastupnici suglasili su se u četvrtak da Hrvatski sabor treba potvrditi Ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, kojim ugovorene strane potvrđuju odlučnost da razvijaju europsko partnerstvo, te jačaju suradnju u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Spomenuti Ugovor potpisan je u Sarajevu u srpnju prošle godine, a BiH strana ga je već potvrdila, podsjeća Hina.

Interes je Hrvatske njegovati visoku razinu bilateralnih odnosa s BiH u cilju jačanja njene dugoročne stabilnosti i sigurnosti, posebice kroz potporu euroatlantskim procesima unutar BiH, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova RH Zdravka Bušić, ističući da se time pomaže i političkom osnaživanju Hrvata kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Podržavajući potvrdu Ugovora, SDP-ov Joško Klisović kaže kako će sva hrvatska nastojanja i dobra volja koju pruža BiH doći u pitanje ako u BiH ne postoji jasna i čvrsta predanost europskom putu.

"Svjesni smo da se europskih projekt u BiH često stavlja u kontekst dnevno-političkih borbi, BiH još nedostaje čvrsto, jasno i nedvosmisleno opredjeljenje prema EU, koja nema alternativu prema nekom drugom putu, asocijaciji, grupi država", kaže Klisović.

Poručuje i kako Hrvati u BiH trebaju biti avangarda cijelog procesa, kako je u njihovom interesu da BiH uđe u EU i NATO.

Europska unija, odnosno Hrvatska, kao susjeda BiH, pozvana je da izravnije zagovara europsku budućnost BiH i da svojim utjecajem potiče potrebu takvog angažmana, kaže Željko Raguž (HDZ) koji upozorava da, nakon gubitka interesa Sjedinjenih Država za sudbinu BiH, tamo ulaze "druge silnice": Rusija, Turska, islamske zemlje.

Raguž ističe da je Hrvatska u posljednje dvije godine napravila značajne pozitivne pomake prema BiH, podsjeća da je Ugovor o europskom partnerstvu potpisan nakon rezolucije Europskog parlamenta o BiH gdje je naglasak stavljen na dva ključna načela: federalizma i legitimnog predstavljanja u političkom životu BiH.

Zadovoljstvo zbog potpisanog Ugovora o europskom partnerstvu iskazuje i Miro Kovač (HDZ).

Europski put BiH je pokrenut i najviše koristi najmanjem od triju ustavotvornih naroda, Hrvatima, kaže Kovač tumačeći da europski put znači poštivanje načela vladavine prava, te načela da svaki od tri naroda bira svoje predstavnike u predstavnička tijela. Na vlastima BiH je da rade na potrebnim promjenama društva, da se usvoje europski standardi, a na nama u Hrvatskoj da im dajemo maksimalnu potporu, rekao je zastupnik.

O potvrdi Ugovora između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, Hrvatski bi sabor formalno trebao glasovati u petak.


Nema komentara

Anketa

Ustavi