RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sanader je uzrujan i agresivan, ljutnju prikriva usiljenim cerekanjem

Napisano 04.01.2010. 12:14

TRENERICA komunikacijskih vještina i fiziognomije Ljiljana Buhač ocijenila je današnji nastup Ive Sanadera pred medijima vrlo agresivnim.

"Sanader je svojim autoritarnim držanjem i korištenjem svoje visine želio ostaviti dojam zabrinutog i odlučnog čovjeka. Međutim, njegov govor i govor tijela otkrivali su nešto sasvim drugo," kazala je Buhač.

"Sanader ima mnogo problema i unutarnjih borbi"

Objasnila je kako je Sanader čestim gutanjem sline tijekom nastupa otkrio kako je vidno uzrujan, a pod kontrolu se stavio time, kaže Buhač, što je čitao svoje obraćanje javnosti, a što baš i nije karakteristično za Sanadera. Komunikacija obrvama, nastavlja Buhač, dizanje, spuštanje, skupljanje obrva, ukazuje na to da Sanader ima mnogo problema i unutarnjih borbi, a mrštenje, stiskanje zubi, usnica, oštro gledanje očiti je znak negativističkog raspoloženja.

Buhač kaže i kako je Sanader često namještao osmijeh koji je više ličio na cerekanje i odavao bolnu grimasu. "To je jednostavno bio osmijeh bijesa i ljutnje", zaključila je. Buhač kaže kako je Sanader ruke koristio kao znak upozorenja, a da česta sječa zraka dlanom, što se tumači kao agresivan pokret, znači da je želio da se ljudima usiječe u pamćenje ono što govori. "Tim pokretom također želi naglasiti da je prodro do problema", kaže ona.

 

"Cinični osmijeh bježao mu na krajevima usana"

Buhač dodaje da je Sanader otvorenim dlanovima i raširenim rukama želio javnosti poručiti da je tu i da su njegove namjere časne. "Kao da traži utjehu i suradnju. Međutim, njegov izraz lica je u suprotnosti s pokretom, a i izrečenim. Stisnuti zubi, i cinični osmijeh koji mu je bježao na krajevima usana, govore suprotno. Mikro signali ga odaju u vjerodostojnosti", kaže Buhač.

Komunikacija polustisnute šake u kombinaciji sa spojenim kažiprstom i palcem, kaže Buhač, znak su da Sanader želi poručiti kako će i napraviti ono što govori. "To je poruka prijetnje i davanja pečata izrečenom", objašnjava ona. Skupljenim prstima želio je naglasiti nešto delikatno i uvjeriti u to prisutne, a da ga nešto jako brine vidljivo je po ozbiljnom i umornom licu s podočnjacima.

Namigivao novinarima da pokaže da je opušten

"Vrlo jasno je komunicirao odjećom. Na odlasku je koristio plavo odijelo - boja optimizma i uspjeha, sada se pojavljuje u crnom odjelu - komornom kao da želi poslati poruku kako je sve crno i dramatično što je uostalom i bilo u skladu sa njegovim držanjem.

Kombinacijom kravate pokušava ublažiti odijevanje i poslati poruku da postoji nada i da je ta nada upravo on", komentirala je Sanaderov odabir odjeće Buhač zaključujući kako je bivši premijer namigivanjem novinarima želio ostaviti dojam mirne i opuštene osobe.

index.yu


Nema komentara

Anketa

Ustavi