RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SANADER UHIĆEN: Austrijska policija uhvatila Sanadera

Napisano 11.12.2010. 14:22

 

'Hrvatska policija zaprimila je telefonsku obavijest policije Republike Austrije da je, temeljem međunarodne tjeralice, dr.sc. Ivo Sanader uhićen danas u 15,50 sati u salzburškoj regiji. Očekujemo, sukladno uobičajenoj proceduri, i pismenu obavijest koju ćemo dostaviti nadležnom sudu i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja. U ovom trenutku nemamo više pojedinosti o samom uhićenju', izjavio je Borovec .

Sanader bi se iz Austrije mogao dulje vrijeme boriti pravnim sredstvima protiv izručenja, i to vjerojatno tako što će dokazivati da se protiv njega vodi politički montirani proces s obzirom da cijelo vrijeme tvrdi da ga politički progone. U svakom slučaju, stvari bi se mogle zakomplicirati jer Hrvatska nije članica Europske unije.

Naime, da jest, na nju bi se odnosio europski uhidbeni nalog, pa bi cijela procedura završila za otprilike dva tjedna. Ovako, u redovnoj proceduri postupak će biti prepun peripetija i dugotrajan. Hrvatska u tom slučaju mora poslati cjelokupnu dokumentaciju na osnovu koje druga zemlja odlučuje o izručenju. Austrija ekstradiciju ne mora odobriti te pred sobom ima tri mogućnosti: da ga odbije izručiti, da mu sama odluči suditi ili da zaključi da tu nema osnove za vođenje postupka.

Dok se čeka najavljeni povratak i boravak Ive Sanadera u Remetincu, jedno u nizu pitanja je i kolika mu se zatvorska kazna smiješi ukoliko bude osuđen, a čini se da je zasad riječ o najmanje deset godina. Međutim, na to je pitanje teško dati odgovor jer, kad je riječ o nekoliko kaznenih djela, to znači da će u slučaju optužujuće presude sud donijeti objedinjenu kaznu, podsjetila je za tportal šefica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević.

Koliko se zasad zna, prema USKOK-ovom zahtjevu, Sanadera se sumnjiči za kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela iz članka 333. stavak 1. Kaznenog zakona i zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona.

Premda je poznato za koja se dva kaznena djela Sanader tereti, još se ne zna u kojim je kaznenim predmetima osumnjičen. Neslužbeno, udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja mu se na teret kao prvoosumnjičenom u slučaju Fimi medije, a za zloporabu položaja i ovlasti osumnjičen je kao trećeosumnjičenog u slučaju nezakonitog poslovanja HEP s Diokijem.

Bacimo li pogled na Kazneni zakon, onda mogućnost kazni izgleda ovako: prema stavku 1. članka 333, tko organizira grupu ljudi ili na drugi način povezuje u zajedničko djelovanje tri ili više osoba koja ima za cilj počinjenja kaznenih djela za koje se po zakonu može izreći tri godine zatvora ili teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kad je riječ o sumnjama u zlouporabu položaja i ovlasti vezano za članak 337. stavak 1, službena ili odgovorna osoba koja s ciljem da sebi ili drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Nadalje, što se tiče stavka 4., ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi ili je prouzročena šteta velikih razmjera, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

S obzirom na to da je, dakle, riječ o različitim kaznenim djelima i za njih različitim kaznama, sud će za svako od počinjenih kaznenih djela utvrditi kazne prema zakonu, ali će zatim izreći za sva ta djela jedinstvenu kaznu, pridržavajući se nekih pravila. Najvažnije je da jedinstvena kazna ne smije biti veća od zbroja, a mora biti veća od svake pojedinačne kazne, što bi u slučaju Sanadera moglo značiti najmanje deset godina s obzirom na ovo što mu se sada stavlja na teret.

No možda to nije i jedino oko čega se dvostruko odbjeglog premijera istražuje jer, osim Fimi medije i HEP-a, u igri su još su mnoge afere uz koje ga se spominje, pri čemu ne treba zaboraviti ni na vraćanje duga državi u smislu protuzakonito pribavljene imovinske koristi.

tportal.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi