RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

The Economist: Hrvatski novac podigao je Hypo

Napisano 11.09.2010. 12:47

- Sve izgleda kao scenarij iz filma o Jamesu Bondu. Na jednoj strani imate balkanske revolveraše, dilere droge, tajkune i političare. Na drugoj strani austrijske desničare naklonjene Adolfu Hitleru. A na trećoj strani su austrijski bankari koji su kroz Austriju, Nizozemsku i Lihtenštajn usmjeravali novac sa Balkana i nazad, piše list.

List podsjeća da je banku vodio sada uhapšeni bivši šef Grupe Wolfgang Kulterer, "koji ima naviku da izaziva skandale", i navodi da je Kultererov i Haiderov prijatelj bio Ivo Sanader, hrvatski premijer koji je "neočekivano dao ostavku na funkciju premijera".

- Od tog trenutka ne prestaju spekulacije oko odnosa gospodina Sanadera s Hypo bankom, piše list.

Ipak, Economist piše kako je Sanader nedavno demantirao bilo kakvo primanje provizije od Hypa.

Hypo je zapravo podignut hrvatskim novcem, piše Economist prenoseći riječi Petera Pilza, zastupnika Zelenih u austrijskom parlamentu. Rast banke u 90-im godinama može se zhavaliti Haiderovim kontaktima u Hrvatskoj. Tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji novac hrvatske vlade i hrvatske dijaspore prošao je kroz banku i njime je kupovano oružje. Zarada od tog novca kasnije se reinvestirala u Hrvatsku. Uz pomoć hrvatske političke elite, dodaje Economist.

Hypo se povezuje i s balkanskim kraljem kokaina Darkom Šarićem, no Johannes Zink koji istražuje Hypo tvrdi da nisu točni navodi da je Šarić oprao 100 milijuna eura u Belvilleu, stambenom naselju u Beogradu.

Austrijski interes u istrazi oko Hypa prvenstveno se fokusira na to je li novcem opranim u Hypu financiran Haider. Ako se dokaže, kako kaže Rolf Holub, da je banka financirala organizirani kriminal, to bi čitavoj priči dalo novu dimenziju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi