RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tribina o haaškom suđenju šestorci bh. Hrvata

Napisano 31.03.2012. 11:53
Tribina

Zavičajni klub hercegovačkih studenata (ZKHS) uspješno je organizirao još jednu javnu tribinu, ovaj put u suradnji s drugim studentskim udrugama iz Hrvatske i BiH. 28. ožujka održala se tribina pod nazivom "Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udruženi zločinački pothvat?" koja je privukla respektabilnu brojku od 300 posjetitelja u Kino Forum Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu.

Cilj tribine bio je upoznavanje javnosti s mogućim presudama Haaškog suda za šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata; nekadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane, generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, zapovjednika Vojne policije Valentina Ćorića i voditelja Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića.

Uvodne riječi uputio je potpredsjednik ZKHS-a Ante Boras predstavivši goste tribine; dr.sc. Ivu Lučića, znanstvenog suradnika u Hrvatskom institutu za povijest te bivšeg načelnika obavještajne službe, dr.sc. Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te gđu Višnju Starešinu, specijalisticu za pitanja Haaškog suda.

Svoje petnaestominutno izlaganje započeo je dr. Lučić. Govorio je o razlozima formiranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, glavnim akterima agresije i obrambenoj politici Hrvata. Citirao je niz knjiga, kako tematike hrvatske strane, tako i one suprotstavljenih strana. Svoje izlaganje završio je riječima da se Hrvati trebaju ponositi svojim pobjedama, ali da se moraju suočiti i s onim ružnim stvarima koje su učinili.

Dr. Nazor ušao je dublje u povijest i naveo niz godina koje su bile presudne za raspad Jugoslavije i pripremu za rat. Istaknuo je da bez Herceg-Bosne Hrvatska ne bi mogla braniti južni dio svoga teritorija. U završnim riječima obrazložio je angažiranje Hrvatske vojske u BiH ustvrdivši da Hrvatska nikada nije imala više od jedne lake pješačke brigade.

O medijima i Haaškom sudu govorila je gđa Starešina. Objasnila je zbog čega hrvatski mediji šute o nekim činjenicama, dok dezinformacije prihvaćaju kao relevantne izvore. Njezin je zaključak bio usmjeren na djelovanje svjetskih sila, a poglavito na politiku Velike Britanije.

Odgovarajući na pitanja iz publike i poruke branitelja u Domovinskom ratu, gosti su naglasili su važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude. Svojim dolaskom tribinu su uveličali i ugledni posjetitelji poput generala Željka Glasnovića i Željka Šiljega, predsjednika udruženja Hrvatske republike Herceg-Bosne Vladimira Šoljića, ravnatelja Radija Herceg-Bosne Željka Raguža i mnogih drugih.

Gostima tribine ZKHS se zahvalio prigodnim darovima, a posjetitelji su na ulazu besplatno mogli preuzeti knjige koje je donirao general Praljak. Nadamo se da je ova tribina otklonila zablude i otkrila istinu o Domovinskom ratu. Zahvaljujemo se suorganizatorima ove tribine te svima koji su došli uveličali ovaj događaj. ZKHS će, zajedno s drugim studentskim udrugama iz RH i BiH, i dalje nastojati čuvati i braniti istinu o Domovinskom ratu.

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi