RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ugovor s HEP-om može raskinuti samo hrvatska Vlada

Napisano 11.03.2010. 08:13

MOSTAR –  Nakon što je Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja preko šibenske Tvornice lakih metala (TLM) isporučuje struju Aluminiju Mostar po tzv. povlaštenoj cijeni, odlučila raskinuti taj ugovor i eventualno sklopiti novi s mnogo višom cijenom, iz Aluminija kažu da je taj sporazum sklopljen na najvišoj državnoj razini i da samo tamo može biti i raskinut.
Dodaju da HEP još nije donio konačnu odluku po ovomu pitanju, što zaključuju na temelju toga što su pripremne radnje za zajednički susret još uvijek u tijeku.

Međunarodni ugovor

- Zaključak je jednostavan - međunarodni je ugovor sklopljen na najvišoj državnoj razini s ciljem uspješnog poslovanja obaju zainteresiranih gospodarskih subjekata, te ne može biti jednostrano prekinut, nego isključivo onako kako je i sklopljen, a to je sporazumno, na jednako visokoj razini, kažu iz Aluminija.
Budući da se radi o međunarodnom ugovoru o opskrbi strujom Aluminija iz Hrvatske, s rokom isteka zaključno s 31. prosinca 2011., Aluminij je sve svoje daljnje proizvodne planove, napose s područja proširenja proizvodnje, vezao uz taj rok.
Zbog navedenog smatraju kako će eventualna takva odluka HEP-a negativno utjecati na rad Aluminija, a katastrofalno na TLM, koji bi tada u potpunosti ostao bez dragocjenoga metala.

Uništavanje TLM-a


Na naš upit očekuju li u ovakvoj situaciji pomoć Vlade RH, iz Aluminija naglašavaju da ni od koga ne očekuju pomoć, no da očekuju najveće moguće razumijevanje Vlade RH za gospodarsku katastrofu koju bi pretrpio TLM, cjelokupna šibenska, pa i zadarska regija, kada bi šibenska tvornica ostala bez metala iz Mostara.
- To bi značilo njihovu sigurnu propast. Zbog toga očekujemo razumijevanje Vlade RH za činjenicu da je Aluminij prihvatio poziv TLM-a za urednom i sigurnom opskrbom metalom (što je bio uvjet za njihovu privatizaciju), kako bi obadva gospodarska subjekta uspješno i pozitivno poslovala, poručuju iz Aluminija.
Po ugovoru koji je HEP 2007. potpisao s TLM-om o povoljnoj cijeni struje za mostarski Aluminij, Mostarci su morali TLM-u zauzvrat redovito isporučivao sirovinu po povoljnijoj cijeni od tržišne. Hrvatska Elektroprivreda sada traži 41 euro po megavatsatu struje od Aluminija, što bi bilo povećanje od 30 posto.

 

dnevni-list.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi