RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

UNESCO podržao planetarni projekt Hrvatske akademske zajednice “Kralj Tomislav”

Napisano 12.07.2014. 10:18
Kralj Tomislav

Hrvatska akademska zajednica “Kralj Tomislav” iz Zagreba, (koja okuplja znatan broj  uglednih intelektualaca, znanstvenika i umjetnika iz Hrvatske i Dijaspore) pokrenula je inicijativu da se pristupi izradi planetarnog projekta  - THE WORLD’S CATALOGUE OF TRADEMARKS, najprije kao virtualne knjige koja bi bila dostupna milijunima zainteresiranih na Internetu, a potom izdavanje i prvih tomova klasične knjige koja bi sadržavala na  desetke, pa i stotine tisuća, aktivnih logotipa(trade marks) kao robnog znaka koji se pojavljuje još pred tri tisuće godina na kineskim porculanima i drugdje. Svaki tom klasične knjige  sadržavao bi po pet tisuća znakova, sve s ciljem da se to grafičko bogatstvo sačuva kao  dragocjena svjetska kulturna baština.

Danas svakodnevno nastaje oko nekoliko stotina novih logotipa, ali također dnevno ih se gubi i odlazi u zaborav isto toliko  bez obzira što su  mnogi vrlo inventivni,  imaju i visoku likovnu vrijednost, a mnogi predstavljaju i prava grafička remek-djela. Zapravo oni predstavljaju kulturnu baštinu čovječanstva koja već tri tisuće godina nastaje i propada, a trebalo  bi je zaštititi i trajno sačuvati za buduće naraštaje, kao kulturnu općeljudsku vrijednost.

Projekt bi sâm sebe financirao i bio bi profitabilan, a radio bi se najkraće nekoliko godina. Za svaki umetnuti znak u Katalog plaćao bi se određeni novčani iznos. Broj tih, trenutno aktivnih, robnih znakova danas u svijetu broji se u više desetaka milijuna. (Prema službenim podatcima samo EU ima preko dvadeset i dva milijuna tvrtki, a time i toliko aktivnih logotipa). Tvrtke bi diljem svijeta sâme svoje znakove umetale u Katalog (virtualnu knjigu), uz prethodnu uplatu određenog iznosa.

Za tu akciju HAZ “Kralj Tomislav” zatražio je formalno pokroviteljstvo UNESCO-a. Ali zbog formalnopravnih razloga UNESCO to pokroviteljstvo nije mogao prihvatiti, ali je cijeneći planetarnu važnost  inicijative očuvanja kulturne baštine čovječanstva, u svom pismu od 31. ožujka 2014. između ostalog, izrazio svoje čestitke, pohvale i podršku, ističući:

“Već na samom početku,  želim čestitati Hrvatskoj akademskoj zajednici na ovoj inicijativi (izrada virtualne knjige THE WORLD’S CATALOGUE OF TRADEMARKS) a koji Katalog je usmjeren da bude svima javno dostupan, a posebno da se trademarks trajno sačuvaju kao oblik kulturne baštine čovječanstva, i želim Akademskoj zajednici svaki uspjeh u ovoj nakani.”

Pismo u ime UNESCO-a  potpisao je gospodin Eric Falt,  The assistant Director-General for External Relations and Public Information.

Kako  HAZ “Kralj Tomislav” ne raspolaže s kadrovima koji bi tu akciju mogli voditi, a ni potrebnim  tehničkim uvjetima, u potrazi je  za uglednim izvođačem, (izdavačkom kućom ili jakom markentiškom agencijom) koja bi te robne znakove (trade marks), putem Interneta, skupljala i najprije izrađivala virtalnu knjigu, a nakon svakih 5.000  prikupljenih znakova izdala  i posebni tom klasične knjige. Naravno sve na profitabilnoj podlozi.

Izbor izvođača i početak realizacije Projekta, ukoliko bi se sve dotad uspjelo pripremiti, planira se već ove jeseni. Projekt je i pravno zaštićen.

hrsvijet.net


Nema komentara

Anketa

Ustavi