RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za dokumentarac o Jajcu 40.000 kn

Napisano 20.02.2012. 12:53
Donatorska večer

Sevdahom uz harmoniku, folklor srednje Bosne, šargiju, ali i tamburu, protkana je bila đakovačka Donatorska večer za bosanski grad Jajce, sinoć u dvorani Nikolina. Okupila je oko 600 uzvanika, Jajčana i brojnih prijatelja njihova grada, među kojima su se našli Miroslav Tuđman, umirovljeni HV časnici Davor Domazet Lošo i Marko Lukić, Ivan Šimunović iz udruge ''13. rujan'' iz Jajca, kao i načelnici općina Gornji Bogićevci i Stari Jankovci Pavo Klarić i Ivo Lozić.

Namjera je organizatora Drage Bagarića bila prikupiti novac potreban za snimanje i produkciju dokumentarca ''Jajce u odbrani, progonstvu i oslobođenju od agresije (1992.-1995.)''. Na obalama rijeka Plive i Vrbasa Jajce je grad kamena, svjetlosti i vode, stari kraljevski grad koji je od srpskog agresora u rujnu '95. u sklopu akcije Maestral oslobodila IV. brigada Hrvatske vojske. Republici Srpskoj tada je, kako je istaknuto, otkinut dobar komad teritorija i otvoren put prema Banjoj Luci, vitalnom srpskom uporištu čije bi osvajanje značilo konačni poraz Srba u BIH. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, općina Jajce podijeljena je između Federacije BIH i Republike Srpske. Najveći je dio sa samim gradom pripao Federaciji.

Goste su na Donatorskoj večeri, na kojoj je skupljeno 40.000 kn, zabavljali folkloraši KUD-a Prijatelji iz Jajca, HKUD Pougarje iz Daruvara (na slici), osječki tamburaški sastav Džentlmeni kao i najpoznatija harmonika srednje Bosne Vinko Brnada, a dobrom je raspoloženju pridonijela i tombola s vrijednim nagradama. Za izdvojiti je kako su višak hrane preostale nakon večere organizatori odlučili poslati mljekarima prosvjednicima u Zagreb u znak podrške.

www.djakovo-danas.com

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi