RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Aluminij očekuje oporavljanje cijene metala u drugoj polovici 2013. godine

Napisano 07.01.2013. 01:21

Prvoga dana 2013. godine, u programu BH radija 1 bavili su se raščlambom stanja u bosanskohercegovačkim gospodarskim divovima, s osvrtom na prošlu i poslovnim predviđanjima za ovu godinu.

Novinarka Ilijana Azinović kontaktirala je Aluminij d.d. Mostar, kao dugogodišnjega najvećeg pojedinačnog izvoznika u cijeloj državi, a u uvodu objavljenoga priloga ocijenila je 2012. godinu najtežom za Aluminij od njegova postanka. Podsjetila je na činjenicu da smo u mjesecu veljači, zbog snježne nepogode, isključili 12,5% naših proizvodnih kapaciteta te kako nam je u istomu mjesecu električna energija poskupjela s 48 na čak 54 €/MWh.

- Osim toga, enormno je pala cijena metala na Londonskoj burzi metala. Cijena struje i cijena aluminija dostatne su za realan zaključak kako će gubitak u 2012. godini biti puno veći od planiranih 10 milijuna KM – kazala je novinarka Azinović, nadopunjena podsjećanjem direktora Bradvice na to kako Aluminij danas ima najvišu cijenu struje u svojoj povijesti, usporedo s najnižom cijenom primarnoga metala ikada, dakako kada se uračuna cijene ulaznih sirovina.

Azinović je podsjetila javnost i na našu nakanu za izgradnju termoelektrane unutar tvorničkoga kruga te je naglasila kako se direktor Bradvica osobito obrušio na iznimno loše poslovno okružje u BiH, kao i na odnos države prema cjelokupnomu metalnom sektoru, zahvaćenom brojnim poteškoćama.

- Država ne nalazi način osloboditi Aluminij carinskih pristojbi na onu robu koju uvozimo kako bismo izvezli svoju tonu metala. Mi od državnih vlasti samo tražimo izjašnjenje trebali li Bosni i Hercegovini aluminijska industrija ili ne treba – poručio je Bradvica.

Nakon što je novinarka podsjetila na predviđanja mjerodavnih europskih kuća o tomu kako će uvjeti poslovanja u tekućoj godini biti jednako teški kao i tijekom prošle, direktor Bradvica je ipak izrazio očekivanje kako bi u drugoj polovici 2013. trebalo doći do određenoga rasta cijene metala, što bi i ukupne uvjete poslovanja mostarske tvornice učinilo povoljnijima.

- Vrijedi još napomenuti kako je, u vremenu prelaska europskoga kapitala i proizvodnje na Daleki Istok, mostarski Aluminij jedini takov u Europi koji radi s gotovo punim kapacitetom – istaknula je Azinović, zaključujući radijski prilog.


Nema komentara

Anketa

Ustavi