RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbog Mostara i dalje svađa, a upitne plaće i proračun za 2014.

Napisano 09.11.2013. 10:26

Ulaskom u 2014. Mostar ostaje bez proračuna, službenici bez plaća, škole su ionako već mjesecima bez novca iz gradskog proračuna. Političke stranke vode pregovore daleko od očiju javnosti, ali rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda i održavanje lokalnih izbora još uvijek nema.


Više od 80 sastanaka

- Stanje teško, ali nije kritično. U vremenu gdje se ne provode odluke sudova, gdje nema rješenja, kada se nameću pravila koja nigdje drugo ne vrijede, kada se izazivaju incidenti, poziva na rat, krv i znoj, ipak se uspijeva osigurati minimum za funkcioniranje grada. Do sada je održano više od 80 sastanaka o temi Mostara i nastaviti pregovarat ćemo sve dok se ne postigne konačni dogovor - rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda. Njegov prvi sugovornik u pregovorima je Zijad Hadžiomerović, prvi čovjek SDA u Mostaru. Za razliku od Bevande, primjetno je kako SDA polako gubi živce kada je u pitanju Mostar. To je primjetno u izjavama dužnosnika ove stranke. - Mostar je na vrhuncu krize, Gradsko vijeće ne radi godinu dana, Bošnjaci su marginalizirani, proračun se ne puni. Imali smo dogradonačelnika, rotaciju na čelu grada, predsjednik županije i gradonačelnik nisu mogli biti iz istog naroda. Sve nam je to oteto na zahtjev dva HDZ-a ili Vatikana - rekao je Hadžiomerović te dodao kako SDA želi jedinstven Mostar podijeljen na više općina. Bojazan za događaje u 2014. izrazio je predsjednik HDZ-a 1990 u Mostaru Slaven Raguž. Prema njegovom mišljenju, Mostar je samo slika BiH, nenormalnog društva u ovoj zemlji. - Odgovornost nije samo na politici, nego i na međunarodnoj zajednici. S druge strane, SDP pere ruke sada od svega, a u toj stranci znaju što ne žele, ali ne znaju što žele - poručio je Raguž te ponovio kako Mostaru nisu potrebna posebna zakonska ograničenja zbog zaštite prava konstitutivnih naroda.

Još nema dogovora

Iako se ranije nagađalo kako su HDZ BiH i SDA postigli dogovor, to su u izjavama za medije demantirali i Bevanda i Hadžiomerović. - Vode se pregovori, nikakav dogovor nije postignut, a kada to bude, onda taj sporazum treba primijeniti i na drugim sredinama koje su slične Mostaru. Stav Hrvata je jasan od početka i on je stavljen na papir. S druge strane, neke stranke kao što je SDP mijenjale su svoj stav sukladno potrebama međunarodne zajednice i teško je pregovarati u takvim uvjetima - zaključio je Bevanda. Gledajući trenutno stanje, teško je očekivati skore lokalne izbore u Mostaru.


Nema komentara

Anketa

Ustavi