RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ1990: "Ako je u današnjem Mostaru netko ugrožen onda je to običan čovjek"

Napisano 21.12.2011. 14:35

Mostarski Gradski odbor HDZ-a 1990 najoštrije je osudio medijske napise o diskriminaciji Bošnjaka u gradu Mostaru te upozorio kako mostarsko Gradsko vijeće nikada neće donijeti odluku o izmjeni Statuta grada Mostara.

Iz tog odbora pozivaju sve koji se osjećaju diskriminiranima da javno iznesu konkretne primjere te diskriminacije. "Navedite konkretne slučajeve, imena osoba i sl. koje su diskriminirane u Mostaru iz isključivog razloga što su Bošnjaci, učiniti ćemo sve i iskoristiti sve resurse s kojim raspolažemo kako bismo ispravili tu nepravdu i sramotu, ukoliko je uistinu do toga došlo", ističe se u priopćenju GO HDZ-a 1990 Mostar.
 
"Krajnje paušalne ocjene i neartikulirana argumentacija s kojom se upire prstom u hrvatski narod ovih dana za isključivi cilj ima vršenje pritiska na OHR kako ova institucija ne bi donijela odluku s kojom se redefiniraju diskriminirajuće stavke nametnutog Statuta grada Mostara, budući da se ne poštuje Ustavni sud, čime se udara u temelj BiH kao pravne države. Kad je Statut grada Mostara tako u redu, zašto se njegov primjer ne kopira i u mjestima gdje Bošnjaci imaju većinu u odnosu na narode drugih nacionalnosti", pitaju se u HDZ-u 1990.
 
Iz te stranke napominju kako Gradsko vijeće grada Mostara zasigurno nikada neće donijeti odluku o izmjeni Statuta, slijedom opstrukcija vijećnika iz reda bošnjačkog naroda.
 
"Sasvim je ljudski razumljivo da će oni raditi opstrukcije, budući da je isključivo njima u interesu da nametnute diskriminirajuće odredbe ostanu netaknute. Njihovo je legitimno pravo biti protiv toga. Međutim, krajnje je licemjerno opravdavati te opstrukcije tobožnjim ugnjetavanjem bošnjačkog stanovništva, tobožnjom diskriminacijom Bošnjaka na nacionalnoj osnovi i strahom od nestanka, jer to nema apsolutno nikakve veze sa istinom", smatraju u HDZ-u 1990.
 
Također, podsjećaju kako, na osnovi javno dostupnih podataka s kojima raspolaže Federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih, područje Mostara, a i HNŽ, gdje živi većinski hrvatsko stanovništvo, ima među najvećim koeficijent povratka raseljenih i prognanih Bošnjaka u BiH, kada se gledaju multietničke sredine.
 
"Budući da iz godine u godinu broj povratnika raste, o čemu također postoje statistički podaci, može se govoriti o doseljavanju, a nikako o raseljavanju Bošnjaka. S druge strane, isti izvor govori o najmanjem koeficijentu povratka raseljenih i prognanih nebošnjaka na područja s većinski bošnjačkim stanovništvom. O tome su rađene i znanstvene studije poput one prof. Mirka Pejanovića, kojeg baš ne prati reputacija nacionaliste i šoviniste, pod nazivom 'Demografsko-migracijski problemi u poslijeratnoj BiH', gdje se može vrlo lako iščitati u kojim područjima se nakon rata sustavno radi 'ono što se nije uradilo u ratu', kako ovih dana ponavljaju bošnjački mediji", ističu u HDZ-u 1990.
 
Kada je riječ o spominjanju diskriminacije učenika bošnjačke nacionalnosti od strane Hrvata, iz HDZ 1990 podsjećaju da ideju o "dvije škole pod jednim krovom" nisu izmislili Hrvati, a samim tim nisu je niti zahtijevali, nego je to ideja koju je svojedobno naložio OESS.
 
"Omogućavanje učenicima bošnjačke nacionalnosti učenje bosanskog jezika i slušanje nastave po bošnjačkom planu i programu u suprotnosti je s diskriminirajućim 'krikovima' koji se ovih dana čuju u javnosti. Da li to bošnjačka politička i intelektualna elita smatra da bi djeca bošnjačke nacionalnosti, koja žive na područjima s hrvatskom većinom, trebala učiti po hrvatskom planu i programu, učeći između ostalog i hrvatski jezik, umjesto bosanskog", pitaju se u HDZ-u 1990.
 
"Svi oni čiji se 'krikovi' ovih dana čuju, vrlo dobro znaju da ako je u današnjem Mostaru netko ugrožen onda je to običan čovjek. Ugrožen je Mostarac! Bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ilegalne deponije, neasfaltirane ceste i rupe na putu, neulaganje u infrastrukturu, neriješen sustav kanalizacije, nemogućnost zapošljavanja osim preko veze i svi drugi problemi ne poznaju nacionalnu pripadnost i teret su svih građana grada Mostara. Istina je da postoje sporadični incidenti na nacionalnoj osnovi, ali upirati prstom u bilo koji narod i raditi deklarativne i generalne prosudbe na osnovi pojedinačnih incidenata je krajnje licemjerno", priopćeno je, uz ostalo, iz GO HDZ-u 1990 Mostar.

HDZ 1990

Nema komentara

Anketa

Ustavi