RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izgradnja pročistača otpadnih voda: skupljaju se sredstva za realizaciju

Napisano 27.09.2011. 02:51

MOSTAR - Federalna Vlada je na zadnjoj sjednici donijela odluku kojom prihvaća grant namijenjen financiranju izgradnje pročistača otpadnih voda u Mostaru na dionici od Avijatičarskog mosta do Čekrka.
Izgradnja pročistača vrši se u okviru projekta “Zaštite kvaliteta voda” po sporazumu o grantu Švedskog trust fonda zaključenog između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 3,455.747 dolara.
15 milijuna eura


Ova sredstva koristit će se za poboljšanje kvalitete vode rijeke Neretve, preko priključivanja na središnji sustav prikupljanja otpadnih voda, korisnika iz središnjih dijelova doline Mostara i prijevoza otpadnih voda do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na daljnji tretman.Vlada FBiH je, također, dala suglasnost za zaključivanje supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije i podugovora između Federacije i komunalnog poduzeća zaduženog za realizaciju ovog projekta. Prema riječima direktora Javnog poduzeća Vodovod Mile Puljića, ova odluka je jako dobro došla pogotovo u razdoblju kad je raspisan tender za izbor izvođača radova na postavljanju pročistača otpadnih voda.
- U petak je objavljen tender i isti će biti otvoren dva mjeseca, a u međuvremenu će se raditi na prikupljanju preostalih potrebnih sredstava. Trenutačno postoji osigurana jedna trećina od potrebnih 15 milijuna eura, a nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme i preostala sredstva osigurati, kazao je Puljić. Također je istaknuo kako su uvjeti spomenutog tendera jako zahtjevni, primjerice, tvrtka da bi aplicirala mora u tri godine imati poslovanje veće od 20 milijuna eura i slično, što sužava u startu krug tvrtka koje mogu konkurirati za izvođača. No, još jedan jako bitan detalj nije ispoštovan u potpunosti da bi radovi na postavljanju pročistača započeli, nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi. Puljić smatra da će i taj dio biti također riješen uskoro, jer je već dobar dio riješen. Nakon izbora izvođača, odmah se kreće s izradom glavnog projekta, idejni je već urađen, a kako tvrdi Puljić, glavni projekt će biti okončan do kraja godine te se odmah zatim kreće s radovima na postavljanju pročistača otpadnih voda.

Kolektori na čekanju


Za to vrijeme se neće raditi ništa na izgradnji kolektora s desne i lijeve strane Neretve, tek nakon što se završi posao s kolektorima, prijeći će se na nastavak istih.
Podsjetimo, do sada je izgradnja dijela desnog i lijevog obalnog kolektora na području od Avijatičarskog mosta do Čekrka, i to u dužini od nepuna tri kilometra uzvodno, privedena uspješno kraju.Rok za završetak cjelokupnih radova nije poznat jer će se daljnji ugovori i izvođenje radova odvijati u fazama, odnosno u skladu s priljevom sredstava. Jedno je sigurno, smatra Puljić, a to je da će realizacijom ovog megaprojekta konačno biti riješen problem otpadnih voda u gradu što je već godinama jedan od gorućih problema te da isti predstavlja svjetliju budućnost Mostara.


Nema komentara

Anketa

Ustavi