RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Konferencija Microsoft Network 2.0

Napisano 04.04.2012. 19:41

Danas je u mostarskom Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosača otvorena konferencija Microsoft NetWork 2.0 pozdravnim govorima gradonačelnika grada Mostara gosp. Ljube Bešlića i direktorice Microsoft-a BiH, Lejle Zukić-Krivdić.

U svom pozdravnom govoru Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara je kazao kako Grad Mostar ima velike potencijale i mogućnosti u svim segmentima, a ono što jeste njegov potencijal, najveći potencijal, jest njegova mladost.


-Mostar ima Sveučilište i Univerzitet na kojima studira više od 15 tisuća studenata, a ta mladost jest istinski potencijal Mostara, Hercegovine i cijele države.

Ovdje želim posebice istaknuti dva fakulteta, Fakultet informacijskih tehnologija i Fakultet Strojarstva i Računarstva), ali i iz biznisa.

Ako želimo biti konkurentni u regionalnim i europskim i svjetskim okvirima moramo se razvijati. A da bi ostvarili taj razvoj potrebno nam je obrazovanje i poznavanje vještina 21. stoljeća-kazao je Bešlić.


„Kada smo organizirali prvu Microsoft NetWork konferenciju u Banja Luci prošle godine, imali smo želju da postane najrespektabilnija IT konferencija u BiH, događaj koji će promovirati upotrebu informacionih tehnologija u cilju modernizacije poslovanja i ostalih aspekata našeg društva kao što su obrazovanje ili javna uprava. Sretni smo što smo u toj namjeri istrajali zajedno sa našim partnerima, klijentima, programerima i IT entuzijastima, a kao dokaz našeg uspjeha ste i vi, cjenjeni predstavnici državnih i entitetskih institucija, privrednici, IT stručnjaci i svih 450 sudionika koje se okupilo u ovom prelijepom gradu. Iskreno se radujemo novoj prilici da doprinesemo praćenju nove ere razvoja lokalne IT industrije i infromatizacije lokalne ekonomije, ali i društva uopće“, izjavila je direktorica Microsoft-a BiH, Lejla Zukić-Krivdić u ime glavnog organizatora Microsoft BiH.
 
Microsoft Network 2.0 je ponovo na jednom mjestu okupio respektabilne predstavnike bh. privrede, privatnog i javnog sektora, te istaknute domaće i inostrane IT stručnjake, a koliko je značajan za bh. privredu govori u prilog i činjenica da je prva panel diskusija bila na temu „Kako Informacione tehnologije mogu pomoći povećanju konkurentnosti  Bosne i Hercegovine“, na kojoj su sudjelovali i Mehmed Agović, savjetnik ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, gosp. Nedim Sirbubalo, operativni menadžer kompanije Logosoft, Nebojša Ninić, direktor kompanije Lanaco, i Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH. Moderator panel diskusije je bio gosp. Dejan Cvetković, predstavnik Microsofta CEE.

„Bilo je zadovoljstvo po drugi put biti sudionik ove konferencije. Uvijek se radujem saradnji sa Microsoft-om, a današnja konferencija je kreirala izvrsnu platformu za otvaranje diskusije o potrebi da se uspostavi na nacionalnom nivou sistem za inovacije što treba obezbjediti integrisanje naučno-istraživačkog, razvojno-tehnološkog i proizvodnog sektora u jednu cjelinu. Ovo ujedno predstavlja i strategiju Republike Srpske u segmentu naučnog i tehnološkog razvoja.“ Izjavio je gosp. Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske.

Gosp. Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH je istaknuo sljedeće: „Mi podržavamo sve skupove i događaje koji će doprinjeti razvoju bilo kojeg segmenta ovog društva. Partnerski odnos informacionih tehnologija i prije svega obrazovanja nije potrebno ni naglašavati. Panel diskusija NetWork 2.0 konferencije je bila veoma korisna jer je naglašen značaj saradnje između privatnog i javnog sektora.“

U nastavku konferencije, koja će trajati dva dana, biti će predstavljena najnovija Microsoft i partnerska rješenja i njihovo korištenje za efikasnije poslovanje.

Tokom dvodnevne konferencije svi učesnici će imati priliku da se putem četiri paralelna niza prezentacija: Business, IT pro, Dev i MS Community upoznaju sa sa aktuelnim Microsoft i partnerskim rješenjima i IT trendovima, unaprijede svoje znanje i ostvare nove poslovne kontakte.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Grada Mostara i uz podršku kompanije Logosoft, u svojstvu platinastog sponzora, LANACO, Hewlet Packard BiH i PlanB kao zlatnih sponzora, te Nokia i HT Eronet-a kao srebrenog sponzora. Medijski partneri ovogodišnje konferencije su: bljesak.info, ekapija.ba, info.ba, SEEbiz.net, SUTRA.ba i hardwarebase.net.


Nema komentara

Anketa

Ustavi