RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Međunarodna zajednica već ima rješenje za Statut Mostara?

Napisano 02.11.2012. 13:44

Međunarodna zajednica već ima rješenje za Statut Mostara?

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore, zajedno sa svojim suradnicima, boravio je u Mostaru gdje je još jednom s lokalnim političarima razgovarao o provedbi odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na promjenu nametnutog Statuta grada. 

Ispitivanje terena 

Službenih izjava nakon sastanaka nije bilo, ali se neslužbeno doznaje kako je Moore pokušao još jednom približiti stavove hrvatskih i bošnjačkih političara o ovom pitanju, ali bez većeg uspjeha. Pojedinci su nakon razgovora čak zaključili kako OHR već ima spremno rješenje za Mostar, te kako sada samo traže stranku preko koje će to rješenje prezentirati i implementirati.

- Moore je ovaj put pokušao vidjeti koliko su dvije strane spremne odstupiti od prvotnih stavova, te koliko ima prostora za kompromis. Na osnovi onoga što mu je rečeno u Mostaru može se zaključiti kako nikakvih pomaka nema, čak su u nekim pitanjima dvije strane udaljenije sada nego što je to bilo na početku procesa - rekli su nam naši sugovornici. 

OHR nezadovoljan 

OHR svakako nije zadovoljan razvojem situacije, te postaje jasno kako će kompromis hrvatskih i bošnjačkih političara biti vrlo teško postići. Alternativa kompromisu je novo nametanje odluke međunarodne zajednice u BiH. Upućeni tvrde kako je to jedini način da se riješi pitanje Statuta Mostara i provede odluka Ustavnog suda BiH.

Hrvati su zabrinuti zbog ovakvog scenarija, jer odluke iz prošlosti jasno pokazuju kako je međunarodna zajednica uvijek išla na ruku bošnjačkoj strani. S druge strane, i Bošnjaci strahuju od eventualnog nametanja odluke, te su već počeli s radikalizacijom stanja u gradu na Neretvi. Čak se poziva na „ustanak naroda”, što podsjeća na vremena kojih se više nitko ne želi sjećati.

Iz međunarodnih krugova se doznaje kako postoji velika zabrinutost zbog ovakvog djelovanja bošnjačkih stranaka, prvenstveno SDA, ali i kako daljnja radikalizacija, pa čak i pozivi na nerede, neće biti tolerirani u budućnosti. 

| VLM |


Nema komentara

Anketa

Ustavi