RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

MOSTAR DIŠE PUNIM PLUĆIMA Višemilijunski građevinski projekti uzburkali grad

Napisano 29.04.2011. 13:58

Uvijek se govorilo, kada se gradi, dobro je, jer prostor na kojem se gradi - živi i diše. Grad na Neretvi udahnuo je punim plućima, a na svojim kamenim plećima nosi više gradilišta koje će doprinijeti njegovu, kako izgledu, sadržajima, tako i funkciji.

Poslovno-trgovački centar: Izgradnja i u noćnim smjenama

Jedno od velikih gradilišta je na mjestu Stare bolnice, gdje Brodomerkur gradi velebni objekt koji se procjenjuje na 50 milijuna eura. Koliko su važni rokovi izgradnje i useljivost u objekte, govori činjenica da se radi u dvije smjene, što znači i po noći. Kako smo uspjeli doznati od izvođača radova, trenutno se radi na trećem katu, od ukupno njih šest plus prizemlje. - Grubi građevinski radovi bit će gotovi krajem srpnja i početkom kolovoza, dok bi cijeli objekt trebao biti gotov u veljači iduće godine, kazali su nam iz građevinske tvrtke A3. Dodali su kako je u podrumskim prostorijama uvedena voda i struja. Trenutno na objektu radi 130 ljudi u dvije smjene, dok bi se za dva tjedna taj broj mogao i utrostručiti.

 

 

Športska dvorana

Drugi objekt je športska dvorana. Kako nam je kazao Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Mostar, radi se o prostoru od 33.000 kvadrata, a količina radova ovisi o količini novca koji dobiju iz gradskog proračuna. Čitav projekt vrijedan je oko 37 milijuna maraka, od čega je do sada utrošeno 7 milijuna maraka. - Do kraja ove godine trebali bismo izaći na 0 s čitavom betonskom konstrukcijom, odnosno do poda dvorane, kazao je Prašo dodavši ukoliko bude mogućnost kreditiranja ili pak iznajmljivanja ili prodaje prostora, moguće je uraditi i više.

 


Onkologija i vijećnica

Još jedan vrijedan projekt je gradnja Klinike za onkologiju u sklopu SKB Mostar na Bijelom brijegu. Kako nam je kazao Robert Glibić, završetak radova na zgradi očekuje se krajem 2011., nakon čega bi slijedila ugradnja opreme za zračenje i opremanje zgrade ostalom medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem.

- Završeni su pripremni radovi rušenja zatečenih temeljnih konstrukcija, zemljani radovi iskopa građevne jame, betonski i armiranobetonski radovi izrade temelja i temeljne ploče objekta, te konstruktivnih elemenata etaže Suterena, sa pratećim instalaterskim radovima u ovoj fazi građenja, armiranobetonski radovi zidova i stupova Instalacijske etaže +1, hidro i termoizolacije zidova ukopanog dijela objekta, radovi izvođenja zidanih nosivih i veznih zidova etaže Suterena..., kazao je Glibić dodavši da se trenutno izvode pozicije postavljanja oplate etaže Prizemlja, te se nastavlja sa kontinuiranim armirano-betonskim radovima na izgradnji konstrukcije zgrade. U izgradnji je i Gradska vijećnica Mostar.

Kako nam je kazao Mustafa Alendar, glasnogovornik GV Mostar, svi grubi radovi bi se trebali završiti do lipnja ove godine. - U tijeku je projekt opremanja vijećnice kao i projekt GAP-a kojim će vijećnica infrastrukturno opremiti, kazao je Alendar dodavši da je u njenu rekonstrukciju do sada utrošeno 3 milijuna maraka od Vlade FBiH, dok je gradskim proračunom određeno još 500.000 KM.

 

Franjevačka crkva napokon dobija fasadu

Već dva mjeseca se uređuje okolina franjevačke crkve (prilazi, novi uređeni park, novi parking...), a ekskluzivno saznajemo da se 2.5. počinje s postavljanjem fasade na crkvu Sv. Petra i Pavla.

 

Večernji List | HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi