RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oslobođenje: PS BiH ostalo još 5 dana da izmijeni Izborni zakon u vezi Statuta Mostara

Napisano 11.12.2011. 00:42

Po zahtjevu Ustavnog suda, izjednačit će se vrijednost glasova u gradskim izbornim područjima.

MOSTAR -- Parlamentarnoj skupštini BiH ostalo je tačno još pet dana (rok 16. decembar) kako bi provela odluku Ustavnog suda BiH kojom joj je naloženo da u roku od šest mjeseci izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH, koje se odnose na Grad Mostar.

Naime, svojom odlukom U 9/09 Ustavni sud BiH utvrdio je da odredbe članova 19.2 stav 1. i 3. i 19.4. stav 2. do 8. Izbornog zakona BiH nisu u skladu sa članom II/4 Ustava BiH, u vezi sa članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud u svojoj odluci detektovao je da broj glasača u izbornim jedinicama (njih šest - obuhvataju granice ranijih općina) u gradskim područjima Mostara varira od 6.869 (Mostar-Jugoistok) do čak 29.522 (Mostar-Jugozapad) što je razlika od nevjerovatnih 400 procenata. I pored takvog stanja, svaka od šest izbornih jedinica bira identičan broj članova Gradskog vijeća - po tri. Tako je vrijednost glasa u izbornoj jedinici 3 (Mostar-Jugoistok) čak četiri puta veća od one u izbornoj jedinici 5 (Mostar-Jugozapad).

- Ustavni sud BiH smatra da varijacija u ovom broju ne može biti opravdana u smislu da je potrebna ili proporcionalna bilo kojem legitimnom cilju, navodi se, između ostalog, u obrazloženju, piše "Oslobođenje".

Taj list još uz ostalo piše kako je HDZBiH predložio da se uspostavi jedinstvena izborna jedinica za cijelo područje grada Mostara iz koje bi se biralo svih 35 vijećnika, čemu se protivi SDA.

Opširnije u "Oslobođenju"...


Nema komentara

Anketa

Ustavi