RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvara se najveći tržni centar u BiH: Mostarci se raduju kinu, Zari i McDonaldsu!

Napisano 11.02.2012. 05:32

Tržni centar "Brodomerkur – Mepas" u Mostaru, čiji je otvaranje planirano krajem marta ove godine, sa 100.000 metara kvadratnih bruto površine bit će najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini.

Investitor ovog projekta je kompanija Brodomerkur iz Širokog Brijega, kćerka firma istoimenog preduzeća iz Splita, čiji je vlasnik jedan od najbogatiji ljudi u našoj zemlji Mirko Grbešić. Hercegovački poduzetnik poznat je kao vlasnik distributerskog preduzeća Mepas te nekih od najznačajnijih hrvatskih kompanija – hemijske i farmaceutske industrije Saponia, tvornice keksa i vafla Koestlin, zadarskog proizvođača pića Maraksa, a grupacija je nedavno ojačana kupovinom tvornice čokolade i bombona Kandit iz Osijeka.

Novi tržni centar u Mostaru izgrađen je na zemljištu u centru grada gdje se nekada nalazila Stara bolnica, koju je Grbešić kupio putem javnog tendera za cijenu od 12 miliona KM. U blizini se nalazi gradilište budućeg Sportsko-kulturnog centra, čiji su investitori gradske vlasti.

Glavni izvođač radova na objektu "Brodomerkur – Mepas" je građevinska kompanija A3 iz Širokog Brijega, koja je u ovom poslu angažovala i značaj broj kooperanata kao što su Akvaterm, Kamir, Metalac, Projecta i drugi.

Nevenko Ćuk, šef gradilišta tržnog centra, za eKapiju je potvrdio da se radovi privode kraju te da bi objekat trebao biti završen u skladu sa rokovima.

"Radovi u unutrašnjosti objekta su u završnoj fazi, s tim da će poslovni prostori u koji će useliti poznati svjetski brendovi biti dostavljeni u rau bau izdanju, sa svim urađenim instalacijama, ulaznim vratima i pročeljem, a prostor unutra će uređivati zakupci prema vlastitim zahtjevima", navodi Ćuk.

On pojašnjava da će se u ovom reprezentativnom zdanju nalaziti tri etaže podzemnih garaža, prizemlje, šest etaža poslovnih prostora te dvije etaže u kojima će se nalaziti hotelske sobe. Na šestom sprat također će se nalaziti restoran i kongresna dvorana.

Otvaranje tržnog centar ujedno će značiti dolazak svjetski poznatog lanca kina Cinestar na tržište Bosne i Hercegovine. Oni će u Mostaru otvoriti multipleks kino sa pet dvorana, što će posebno obradovati stanovnike grada na Neretvi koji godinama nemaju kino.

"Brodomerkur- Mepas" bit će domaćin restorana brze hrane McDonald`s, koji će se nakon Sarajeva otvoriti i u Mostaru. Ugovor o zakupu je već potpisan, a posjetioci će ukusne Mac-ove moći naručiti nakon zvaničnog otvaranja Centra.

Jedan od najzastupljenijih brendova garderobe na međunarodnom tržištu Zara svoju prvu radnju otvorit će u Mostaru, u to u novoizgrađenom prodajnom centru. Osim Zare, ljubiteljima shoppinga na raspolaganju će se naći i druge poznate marke kao što su NewYorker, Bershka, Pull and Bear i dr.

Procijenjuje se da će u ovaj objekat biti uloženo oko 100 miliona maraka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi