RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Proračun Mostara biti će nametnut 1. travnja

Napisano 03.03.2013. 10:54

 dok su promjene Statuta Mostara i dalje veoma daleko, čelnici u Gradskoj upravi pokušavaju riješiti pitanje proračuna za ovu godinu. Grad polako, ali sigurno pada u financijski kolaps, odluka o privremenom financiranju je postala predmet kojim se bavi Ustavni sud, a jedini izlaz iz začaranog kruga je nametanje proračuna gradonačelnika Ljube Bešlića.

Neslužbeno doznajemo kako bi proračun Mostara trebao nametnuti Bešlić 1. travnja. Ne, ne radi se o prvotravanjskoj šali već očajničkom potezu koji bi barem djelomično trebao stabilizirati stanje u Mostaru. Bešlić je ranije poručio kako je za odluku o nametanju proračuna potrebno i odobrenje OHR-a, a s obzirom na stanje u gradu, za očekivati je kako će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “blagosloviti” ovakav potez. S time bi se omogućilo normalno funkcioniranje Gradske uprave, ali i isplata plaća svih onih koji osobne dohotke crpe iz proračuna Mostara. Treba napomenuti kako je hrvatska strana još u listopadu prošle godine zahtijevala da Gradsko vijeće Mostara usvoji proračun grada za 2013. godinu, ali su bošnjački vijećnici odbacili ovakav prijedlog.

Naravno, nije jedini problem Mostara proračun. Višemjesečni pregovori oko izmjena Statuta Mostara i provedbe odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na ovo pitanje, su propali. OHR je još jednom pokazao kako ne može, odnosno, ne želi riješiti problem Statuta, iako je isti nametnut upravo od OHR-a tj. bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Neslužbeno se doznaje kako je Inzko u neformalnim razgovorima za problem izmjene Statuta okrivio HDZ BiH i SDA. Prema mišljenju aktualnog visokog predstavnika, ove dvije stranke nisu spremne na kompromis, te imaju stavove koje dodatno radikaliziraju situaciju u gradu na Neretvi. Naravno, Inzko pri tome zaboravlja spomenuti kako jedino prijedlog hrvatske strane, točnije dva HDZ-a, ostaje u okvirima odluke Ustavnog suda BiH, dok svi ostali prijedlozi dijele Mostar na više općina.


Nema komentara

Anketa

Ustavi