RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDA mediji: "Ovo je zavjera HDZ-a, Amerikanaca i OHR-a"

Napisano 19.01.2013. 09:17

"Predstavnici OHR-a i američke ambasade i dalje panično „obilaze“ predstavnike i uglednike  Bošnjaka Mostara pokušavajući ih prisiliti da pristanu na scenarij koji su dogovorili sa HDZ-ovima i malim strankama.

Zato je opravdan strah, više puta iznesen od bošnjačkih predstavnika, da je rješenje OHR-a za Mostar već napisano sa HDZ-om i da je nužno izbaciti iz igre legalne institucije i legitimne predstavnike Bošnjaka kako bi se preko minornih stranaka nametnulo rješenje."

Predsjednik mostarskog odbora HDZ BiH Slađan Bevanda u intervju Oslobođenju je kazao kako HDZ neće pregovarati sa Klubom Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara. 

Ova Bevandina izjava dolazi nakon što se miniranjem spomenika borcima Armije BiH zaustavilo pregovore koji su jutro nakon eksplozije trebali biti održani u sjedištu OHR-a u Mostaru pod vodstvom Inzkovog zamjenika, amerikanca Roderick Moora.

Miniranjem je spriječeno da Klub Bošnjaka predstavlja bošnjačku stranu u pregovorima. Dva dana kasnije, predsjednik mostarskog HDZ-a je to nedvosmisleno potvrdio. „Nećemo pregovarati sa Klubom Bošnjaka“, rekao je on.

Razlozi za „miniranje“ sastanka u OHR-u koji je odgođen za iduću sedmicu  time su dovoljno pojašnjeni. 

Ali, ostaje neshvatljivo da HDZ, OHR i američka ambasada tako otvoreno, preko Bevandinog intervjua, javno poručuju da zajedno ruše Klub Bošnjaka i miniraju njegovo sjedanje za pregovarački stol. I to nakon javne poruke predsjednika SDA BiH Sulejmana Tihića da ta stranka prepušta zastupanje u pregovorima Klubu Bošnjaka.

Panični nastraji

Predstavnici OHR-a i američke ambasade i dalje panično „obilaze“ predstavnike i uglednike  Bošnjaka Mostara pokušavajući ih prisiliti da pristanu na scenarij koji su dogovorili sa HDZ-ovima i malim strankama.

Zato je opravdan strah, više puta iznesen od bošnjačkih predstavnika, da je rješenje OHR-a za Mostar već napisano sa HDZ-om i da je nužno izbaciti iz igre legalne institucije i legitimne predstavnike Bošnjaka kako bi se preko minornih stranaka nametnulo rješenje.

Vrlo opasne namjere čije posljedice mogu biti krvave

Naravno da se radi o vrlo opasnim namjerama da Bošnjake Mostara mogu predstavljati čak i marsovci ali ne i njhovi legitimni predstavnici u legalnim institucijama. Uostalom, zašto bi se onda tako žestoko rušile legalne institucije grada? Ili, zašto nam onda uopće treba Gradsko vijeće – kad će OHR u pregovore uključiti u pregovore i stranke koje nemaju pozicije u tom vijeću. Zašto se uporno zaobilaze institucije?

Nezgodna pozicija za minorne stranke u Mostaru

Gurujaći Bevandu da javno ojača njihovu konstrukciju pregovora rušenjem Kluba Bošnjaka, OHR i američka ambasada su napravili medvjeđu uslugu minornim stranakama preko kojih se mostarske Bošnjake pokušalo praviti idoitima koji će „popušiti“ isprazne parole i fraze pa čak i priglupo repriziranje scenarija iz 2003/4. godine.  Objavom da Inzko, Moore  i Bevanda i HDZ-ovi imaju isti koncept konstrukcije pregovora te da im trebaju samo maskote i teletabisi koji će u ime Bošnjaka  potpisati tajno pripremljeno rješenje, doveli su male stranke SDP – SBiH – SBB BiH  u neugodan položaj: ako ostanu u pregovorima prema Bevandinoj konstrukciji, onda su pristali na ono što su HDZ-ovi rješili sa OHR-om i amerikancima – veliku izolaciju legalnih institucija Mostara i legitimnih predstavnika Bošnjaka. E, od toga će se biti teško braniti, vrlo teško. Ako ostanu na dosadašnjim pozicijama, Mostar će dobiti novu nacionalnu matematičku formulu prema kojoj su

HDZ BiH i HDZ 1990 = SDP + SBiH + SBB BiH / e, jebi ga – ko je tu onda HDZ – Ne zna se

Kako će to objasniti? Neobjašnjivo! Logički apsurd!  Pogotovu nakon što je Slađan Bevanda javno uvrijedio u pomenutom intervjuu mostarskog muftiju – ne bilo kojeg, već mostarskog, koji je izrafalan HDZ-ovim mecima za „ujedinjeni hrvatski Mostar“ zato što je krenuo proučiti molitvu na haremu u Liska ulici 10 februara 1997. godine. Sada je izrešetan verbalno, zato što se usudio progovoriti 16 godina kasnije. Kad biskup Perić lementira na dugo i naširoko zašto je Mostar stolni grad i zašto treba braniti Hercegovačku banku ili HVO-zločnice i zašto Hrvati moraju dobiti treći entitet, onda je valjda to – skrušena kršćanska molitva bez bavljenja politikom. Kad muftija digne glas, onda je to – bavljenje politikom. Je li, otkud muftiji pravo da radi isto što i biskup?!

Veliko vrijeđanje Muftije, Islamske zajednice i udruženja: Oduzima im se pravo na glas i uticaj

I na kraju jedno pitanje: šta kažu male stranke, koje je američki ambasador na svom blogu pred Novu godinu i sam nazvao izdajničkim, pokušavajući ih odbraniti od te pozicije, a to su SDP – SBiH – SBB BiH, što predsjednik mostarskog HDZ-a javno kaže kako legitimni predstavnici Bošnjaka – Klub Bošnjaka, trebaju biti izolirani iz pregovora zato što slušaju glas mostarskog muftije, Islamske zajednice, boračkih i drugih nevladinih udruženja? Koga da sluša Klub Bošnjaka? Biskupa Perića? Fra Andriju Nikića? Generale koji su sa Tuđmanom očistili Hrvatsku od Srba, a onda i Hercegovinu od Bošnjaka?!

Male stranke su (pre)zauzete

SDP-ov vrh je „prezauzet“ artimetičkim greškama oko tendera za autoput i raspodjelom od „artimetičke dobiti“, a podružnica mostarskog SDP-a je svjesna da mora podilaziti OHR-u i udovoljavati njihovim zahtjevima jer to od njih očekuje šef Zlatko: ipak OHR kontroliše tužiteljstvo  i pravosuđe koje je Komšić pozvao da ispita milionske mahinacije i kriminal na poslovima oko auto puta. Zavali Mostar, ne diraj Euroasfalt, ni onih 17 miliona skupljeg Cengiza ni onih 7 miliona eto tek „onako“ preplaćenih – umjesto 172 platili 179 miliona. Ipak je to dovoljno da se Mostar pusti kandžama i zajedničkom scenariju HDZ-OHR.

Čelnik SBiH javno je rekao kako sa američkim ambasadorom igra tenis, pa vjerovatno će na Bevandin intervju reagirati kao i do sada – skupljajući loptice američkom ambasadoru kojem mora „plaćat“ reket iz raznoraznih razloga. 

Prvi čovjek SBB BiH svakako nije iz BiH – pa ga baš briga za Mostar – ionako je to pokazao neodazvavši se na poziv Kluba Bošnjaka i odgađajući do daljnjeg taj susret.

Azer Jugo, MOinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi