RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Shakespeare u Mostaru

Napisano 20.07.2012. 11:26

Prva predstava počinje igrati 31. srpnja nakon čega slijede putovanja

Shakespeare u Mostaru

Dvije večeri zaredom svi zainteresirani moći će pogledati ovu romantičnu komediju

Posljednjih pet tjedana umirovljeni profesor razvojne psihologije Andrew Garrod već šestu godinu zaredom boravi u Mostaru. Razlog je vrlo jednostavan - sa studentima ponovno radi predstavu Williama Shakespearea. Ove godine postava uključuje 42 osobe koje će romantičnu komediju „As you like it“ odnosno „Kako vam drago“ od 31. srpnja, tijekom dva tjedna odigrati u Mostaru, Nikšiću, Sarajevu, Srebrenici, Banjoj Luci te naposlijetku u Splitu.

Zahvala zajednici

Profesor Garrod je sve informacije koje zna o Mostaru dobio od brata, Sir Martina Garrod, koji je tijekom 90-ih živio i obnašao visoke funkcije u administraciji međunarodne zajednice u Mostaru i BiH. Andrew mu je u posjet došao 1998. godine te se nakon toga nastavio vraćati vođen mišlju da o Mostaru jako malo zna ali da je ovo grad vrijedan proučavanja. Pogotovo po pitanju djece i njihova oporavka nakon jako teškog ratnog razdoblja.
„Nakon što sam objavio nekoliko članaka o prilagodbi i opraštanju, pomislio sam kako imam pozadinu za dramu, kazalište i predstavu. Radio sam s djecom pa je odluka pala na to da bi ovo bio najbolji način zahvale zajednici za sve što su mi poklonili i naravno kako bi kroz produkciju, svima dao što više natrag. Zbog toga sam i osnovao neprofitnu organizaciju „Youth bridge global” i radio u zemljama u razvoju pa sam pomislio da ću tako i u Mostaru“, navodi Garrod.

Mostarski talenti

Za Mostar je jako vezan a negativnih iskustava nema, ljudi su jako prijateljski raspoloženi. Studenti su odgovorni i ne bune se protiv toga što im se kaže da rade. Učenicima se na ovaj način pruža mogućnost dobre promocije i putovanja kroz što razna mjesta te sklapanja poznanstava. „Mislim da učenici dobivaju jednu veliku i bogatu pozadinu za budućnost, dobro iskustvo. Kao dodatak tome putuju kroz zemlju kako bi pokazali svima skrivene mostarske talente, kako su pametni, mudri, ali dijelom to činimo da bi ih odveli u dijelove zemlje koje ne poznaju i u kojima nikada nisu bili.“ Jedan od najbitnijih ciljeva je raznovrsnost - ljudi, jezika, osobnosti i vjera jer na predstavama uvijek rade osobe iz različitih dijelova društva. Svi su posvećeni istoj stvari, dobroj predstavi, izvrsnoj produkciji i to je jedino čemu se profesor nada da će uraditi.
„Vidim da studenti, iz godine u godinu napreduju, uzdižu se i teže izvrsnosti“ s ponosom i oduševljenjem govori profesor.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi