RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

TKO TO DANAS TRLJA RUKE? Spomenik ABiH je unaprijed postavljen s ciljem da u pogodnom trenutku bude raznesen?

Napisano 15.01.2013. 04:44

Još u travnju prošle godine, Mostarci u gradu a među njima i komentatori našega portala, u polu-sprdnji "kladili" su se kako će lokalna mostarska SDA raznijeti spomenik ABiH kao zadnji "AS iz rukava" da eskalira situaciju u gradu, grubo nasrne na mir, i spriječi odluku Ustavnog suda ili utječe na OHR, ako se sve drugo izjalovi. Crni humor ili ne, to se sinoć upravo dogodilo. 

Nakon "postavljanja" (izbačen u blato iz kombija) spomenika ABiH ispred Gradske Vijećnice u travnju prošle godine (2012), bilo je jasno da je postavljen s ciljem pokušaja dizanja tenzija, a mnogi su komentirali da je spomenik zapravo postavljen s ciljem da ga se u pogodnom trenutku i digne u zrak, kao "zadnja karta iz rukava SDA", ukoliko se svi ostali pokušaji sabotiranja odluke Ustavnog Suda o ukidanju diskriminacije nad građanima Mostara, izjalove.

S takozvane "hrvatske" strane u Mostaru primjetno je da se izbjegavao svaki oblik tenzija, spomenik ABiH od građana Mostara hrvatske nacionalnosti je totalno iziginoriran (što je očigledno uznemirilo SDA), jer Hrvatima "odgovara grad koji nije grad slučaj" i odgovara im odluka Ustavnog Suda BiH. S druge strane SDA (uz asistenciju Muftije) je pokušavala na svaki mogući način eskalirati situaciju.

Bizarno ili ne, još u travnju prošle godine, u Mostaru, kao i na našem portalu, javila se teza kako SDA namjerava ako treba i raznijeti spomenik kao jedini način da spriječi provedbu odluke Ustavnog Suda o Mostaru. (npr. pogledati diskusije Mostaraca iz travnja 2012: http://hercegbosna.org/forum/mostar/muslimani-u-mostaru-bojkotiraju-otvaranje-nove-gradske-vije-nice-t6701-75.html)

 

Nadamo se da će počinitelji biti brzo otkriveni, ili da su u najmanju ruku nadzorne kamere (ako uopće postoje!? Ako ne zašto nisu postavljene!) otkrile barem u kojemu su smjeru grada pobjegli počinitelji.

 

Svakome je jasno kome na ruku ide ovaj događaj. Činjenica je da danas SDA trlja ruke.


Nadamo se (tj. kao građani ZAHTIJEVAMO) da policija obavi posao koji se od nje očekuje, da (za promjenu!) otkrije počinitelje nedjela koja narušavaju međunacionalni mir i red u gradu, a od Mostaraca očekujemo da i dalje budu uzorni građani Mostara i izbjegavaju upadati u pokušaje da se dignu tenzije.

Postavljamo pitanje: Ukoliko policija u slijedećih nekoliko dana uhapsi nekog člana SDA mladeži, hoće li se SDA proglasiti terorističkom organizacijom?


Vijest sa portala Bljesk.info:

Oko 02 sata iza ponoći Mostarom je odjeknula eksplozija koja je uznemirila stanovništvo. Odmah je djelovala i policija.

Eksplozija se dogodila ispred gradske vijećnice, odnosno u zrak je dignut spomenik koji je postavljen 'u znak sjećanja na sve pripadnike Armije BiH koji su poginuli u ratu 1992-1995. braneći Mostar'.

Oštećeni spomenik, ali i drugi spomenici koji su postavljeni na ovoj lokaciji već duže vrijeme su 'kamen spoticanja' među političkim strukturama u gradu na Neretvi. Nesumnjivo da će oštećenje ovog spomenika, u obliku ljiljana, u Mostaru ponovno podići napetosti među političkim strankama koje participaraju u vlasti.

U ovom činu neslužbeno se doznaje nije bilo ozlijeđenih osoba, a od eksplozije navedeni spomenik je uništen. Materijalne štete na okolnim zgradama, prema dosadašnjim saznanjima, nije bilo.

Policija je osigurala mjesto događaja, te je više patrola raspoređeno po gradu, a promet je na Bulevaru u smjeru sjever - jug od Španjolskoga trga do Doma zdravlja zatvoren do okončanja očevidnih radnji.

(bljesak)


Nema komentara

Anketa

Ustavi