RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

To nije teror

Napisano 15.01.2013. 13:09

Uoči raspleta u „gradu slučaju“ miniran ilegalno postavljen spomenik

Eksplozija ispred Gradske vijećnice još je više produbila ´spomeničku krizu´ u Mostaru

To nije teror

■ Posljedice - Nitko nije ozlijeđen, a na okolnim objektima nema vidnih oštećenja
■ Reakcije - Dužnosnici svih razina vlasti pozivaju na otkrivanje osoba koje su podmetnule eksploziv
■ Bulevar – ulica koja je bila bivša crta u ratu
■ Bombe – U miniranju spornog spomenika korišten je industrijski eksploziv sa sporogorećim štapinom

Piše: Robert Soldo, VLM

Usred jučerašnje olujne noći, točno u 2:06 sati ujutro, prepolovljen je mramorni spomenik u obliku ljiljana, koji je prošle zime, pod gotovo istim vremenskim (ne)prilikama ´tajno´ i bez dozvole postavljen ispred nove Gradske vijećnice u Mostar, i to, kako na njemu piše - u znak sjećanja na sve pripadnike Armije BiH koji su poginuli u ratu 1992. - 1995. braneći Mostar!

Inače, oštećeni ´ljiljan´, ali i drugi spomenici koji su postavljeni u ovom dvorištu već duže vrijeme su ´kamen spoticanja´ među političkim strukturama koje participiraju vlast u gradu na Neretvi pa su je i proglasili ´spomeničkom krizom´.

Agenti znali

- Policija je odmah blokirala nekadašnju ratnu liniju razgraničenja zaraćenih strana. Predmet našeg interesa je koja je vrsta i koja je eksplozivna naprava, a što ćemo znati tek nakon što se izvrše odgovarajuća vještačenja. Nitko nije ozlijeđen, a na okolnim objektima nema vidnih oštećenja -  kazao je glasnogovornik Srećko Bošnjak.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o manjoj količini industrijskog eksploziva za opću uporabu sa sporogorećim štapinom, koji je netko pod okriljem mraka i kiše praćene grmljavinom, slučajno ili ne, baš u pravoslavnoj novogodišnjoj noći, samo ostavio na bijeli mramor, a na što ukazuje vidno crnilo u središtu detonacije. Zanimljivo je da brojne kamere na ovoj vijećnici uopće ne rade, a nije bilo ni očevidaca, kao i to da su sigurnosne službe još prošle zime imale informaciju da će se upravo na nekadašnjoj crti razgraničenja dogoditi „nešto“ što će imati cilj podizanje nacionalnih tenzija čim se počne rješavati pitanje izbornog glasovanja i broja općina u Mostaru. Kako se, za razliku od ostalog dijela BiH, izbori nisu ni dogodili, taj se bombaški čin očito samo odgodio za ovu godinu, kada bi se konačno trebao raspetljati gordijski čvor ovog, kako ga već zovu - grada slučaja!

Izazivanje opće opasnosti

U međuvremenu se i pucalo na ovu vijećnicu, a policajac koji je, navodno, vidio sumnjivca kasnije je rekao da mu se možda i učinilo(!?). Taj sumnjivac je trenutačno u zatvoru, ali zbog naknadnog pokušaja ubojstva.

- U ovoj fazi istrage tek možemo reći da je riječ o izazivanju opće opasnosti, a ne terorizmu. Intenzivno se traži počinitelj i njegov motiv - ističe županijski tužitelj Mirko Milićević. Naime, kako navode protueksplozivni stručnjaci, iako je najvjerojatnije u pitanju politička pozadina, o terorizmu je prerano govoriti jer, ako ga uopće ima, nisu posve jasne organizirane namjere budući da još nitko nije preuzeo odgovornost. Kada toga nema u stvarnosti, onda je to plodno tlo za tzv. virtualni svijet.

Naime, podmetnuti eksploziv izazvao je jučer pravi „internetski rat“ koji se vodio sa svih kontinenata.
Administratori Facebook stranice „Kako još više razbijati Bosnu“ portalima su poslali e-mail u kojem „preuzimaju odgovornost“, a što su sarajevski mediji odmah označili kao čin „profašističkih snaga iz Hercegovine“, mada, tražeći njeno gašenje, i sami priznajući da - administratori situaciju žele iskoristiti za promociju svoje skupine koja nosi skandalozan naziv!

SLUŽBE
Povezanost s nedavnim slučajem TNT-a
 
Bombaški slučaj u Mostaru, smatraju u službama sigurnosti u BiH, nije neočekivan budući se radi o gradu u kojemu se podižu napetosti, a posljednji slučaj koincidira i s početkom završnih razgovora oko promjena Statuta. Po tim navodima analizira se čak i mogućnost povezanosti nedavnog uhićenja jedne osobe s 1,5 kilograma razornog TNT eksploziva u Mostaru. Prema službenim navodima ova je osoba trebala podmetnuti eksploziv velike razorne moći ispod naseljene stambene zgrade u središtu grada zbog čega je prijetila opasnost od ljudskih žrtava. Sigurnosne službe su odmah nakon ovoga slučaja pojačale aktivnosti ne isključujući mogućnost ponavljanja sličnog slučaja.
Drugi pokušaj je potaknuo napetosti. Kako se doznaje nije isključeno da je s istoga mjesta ´financiran´ i motiviran bombaški napad koji se dogodio na bivšoj ratnoj crti razdvajanja između Hrvata i Bošnjaka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi