RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zatvoren 15. Međunarodni sajam gospodarstva

Napisano 31.03.2012. 23:02

Petnaesti Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2012., na kojem se predstavilo više od 800 izlagača iz 35 zemalja cijeloga svijeta, zatvorio je svoja vrata. Mostarski sajam održao se u razdoblju od 27. do 31. ožujka, i prema riječima organizatora, opravdao je sva očekivanja. Na 30 tisuća četvornih metara izložbene površine, na sajmu su predstavljene sve grane industrije od građevinske, drvne, autoindustrije, brodogradnje, bankarstva, prehrambene industrije do svijeta telekomunikacija, medija, horticulture i dr. Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije. Tijekom pet dana sajmovanja, održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, sastanaka gospodarskih asocijacija iz oblasti energetike, poduzetništva, obrta, infrastrukture i turizma. U fokusu su bile konferencije/forumi: "Obnovljivi izvori energije", koja je okupila rekordan broj sudionika, zatim konferencija o Koridoru Vc i njegovoj južnoj dionici, u organizaciji Mostarskog sajma, "Razvoj srednjeg i malog poduzetništva nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji", u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta RH-a te "Konkurentnost gospodarstva BiH i izazovi ulaska RH-a u EU za BiH", u organizaciji REDAH-a. Upravo je pristupanje Hrvatske EU bio glavna tema koja je dominirala mostarskim sajmom i zbog čega je ta nama prijateljska i susjedna zemlja bila zemlja partner. Uz Hrvatsku, na mostarskom sajmu, u značajnoj mjeri, predstavljeni su gospodarski potencijali Kraljevine Španjolske, Republike Italije, Mađarske, Srbije, a po prvi put predstavile su se tvrtke iz Tajvana. Na Sajmu je potpisano i nekoliko bitnih sporazuma/ugovora o poslovnoj suradnji, čija se konkretna realizacija očekuje u budućnosti. S obzirom na nezavidnu gospodarsko-financijsku situaciju u državi ali i regiji organizatori nisu krili zadovoljstvo postignutim rezultatima.
– O konkretnim poslovnim pokazateljima i učincima moći ćemo govoriti u narednom razdoblju. No, ako je suditi po reakcijama izlagača i posjetitelja, koje su više nego pozitivne, možemo i moramo biti zadovoljni. Mi već sad imamo načelne dogovore o njihovu ponovnom dolasku u Mostar naredne godine – izjavila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, dodavši kako je u vrijeme krize koja potresa sve sajmove u svijetu, Mostarski sajam jedan od rijetkih koji je ne samo zadržao dostignuti rejting već i napravio iskorak.
Po cjelokupnoj organizaciji, sadržaju, posjetu, broju sklopljenih ugovora o poslovnoj suradnji i medijskoj popraćenosti, 15. mostarski sajam potvrdio je svoje liderstvo među sajmovima u zemlji.
Organizatori su nam ponovni susret, zakazali za godinu dana, na istome mjestu na još boljem i sadržajnijem mostarskom sajmu, na čijoj se organizaciji već počelo raditi.

Mostarski sajam, URED ZA INFORMIRANJE


Nema komentara

Anketa

Ustavi