RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati izbačeni iz struktura Taekwondo saveza BiH

Napisano 28.01.2015. 21:08
Taekwondo

Teške optužbe na račun Olimpijskog komiteta BiH uputio je Taekwondo savez BiH. Predstavnici Saveza već mjesecima optužuju Olimpijski komitet za kršenje Zakona i lažno predstavljanje zbog kojih Taewakwondo savez BiH već godinu i pol, kažu u Savezu, ne može ostvariti svoja zakonska prava. Razlozi su to zbog kojih je upitno i održavanje taekwondo natjecanja "Bosna open" planirano za kraj siječnja, odnosno početak veljače ove godine. Za neodržavanje natjecanja Taekwondo savez se izborio sudskom odlukom te ovih dana šalju dopise natjecateljima kako natjecanja neće biti.

Što se zapravo događa pojašnjava nam Branko Stanić, predsjednik Taekwondo saveza Herceg- Bosne, jednog od tri ravnopravna Saveza u BiH. Stanić je i predsjednik Kluba Hrvata u Taekwondo savezu FBiH koji zajedno s Taekwondo savezom Republike Srske čini državni Teakwondo savez. Po Stanićevim riječima, problemi u Savezu počinju proglašenjem Ahmeda Dileka iz Turske predsjednikom Saveza.

"Dilek je sebe prograsio predsjednikom bez sazivanja Skupštine, a uz blagoslov Izeta Radže i Saida Fazlagića, čelnika Olimpijskog komiteta, a nažalost i uz suglasnost Marijana Kvesića, hrvatskog člana Komiteta. Ja sam Kvesića nebrojeno puta upozoravao na nezakonitosti koje se rade u Taekwondo savezu i to uz potporu Olimpijskog komiteta čiji je član, ali uzalud", pojasnio nam je Stanić.

Taekwondo savez BiH na nezakonitosti je više puta upozoravao i međunarodne asocijacije u ovom sportu, ali je utjecaj Olimpijskog komiteta BiH na ove asocijacije očito veći.

"Čelnici Olimpijskog komiteta BiH su međunarodnim taekwondo federacijama WTF (svjetskoj taekwondo federaciji) i ETU (europskoj taekwondo uniji) proslijedili lažnu informaciju o osobama ovlaštenim za zastupanje i predstavljanje Taekwondo saveza BiH. Pri tomu nisu tražili niti provjeravali rješenje Taekwondo saveza niti su legitimirali osobe koje se lažno predstavljaju kao predsjednik i generalni tajnik Saveza za što će morati odgovarati pred mjerodavnim pravosudnim tijelima", navedeno je u jednom od brojnih dopisa Taekwondo saveza BiH.

Na jedan od njih reagirala je ETU, koja je prije 14 mjeseci je na svojoj službenoj web stranici evidentirala legitimnog predsjednika i generalnog tajnika Saveza. No, njihova imena uklonjena su nakon 20-ak dana, a vraćena imena onih koji se kao takvim lažno predstavljaju, uz odobrenje Olimpijskog komiteta BiH.

"Na naš upit u ETU što se dogodilo i zašto su sklonjeni legitimni predstavnici našeg Saveza, a ponovo vraćeni oni prethodni odgovor je bio kako se Olimpijski komitet BiH oglasio i zahtijevao da se vrate oni prethodni (kako tvrde u Taekwondo savezu BiH, lažni predstavnici )".

Ovakvim ponašanjem Olimpijski komitet, tvrde u Taekwondo savezu BiH, legitimnim članicama Taekwondo saveza BiH pričinjava ogromnu materijalnu štetu te narušava ugled Taekwondo saveza BiH, uredno registriranog Rješenjem ministarstva pravde BiH. U Savezu naglašavaju kako su primili na desetine odštetnih zahtjeva klubova čiji natjecatelji ne mogu sudjelovati na europskim, svjetskim i ostalim renomiranim i licenciranim turnirima kao i bodovnim turnirima za Olimpijske igre.

Branko Stanić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog taekwondo kluba Fojnica, koji je šestu godinu zaredom državni seniorski prvak, smatra kako je jedan od ciljeva brojnih nezakonitosti koje se događaju izbaciti Hrvate iz Taekwondo saveza BiH.

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi