RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livno glide cup, završeno natjecanje u zrakoplovnom jedriličarstvu

Napisano 22.07.2010. 10:26
lgcstart

LIVNO - U organizaciji Aerokluba Livno proteklog tjedna na sportskom aerodromu “Brda” Livno održano je Prvo međunarodno natjecanje u zrakoplovnom jedriličarstvu “Livno Glide Cup”. Na natjecanju je sudjelovalo dvanaest vrhunskih pilota u zrakoplovnom jedriličarstvu iz aeroklubova Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su stigli u Livno kako bi odmjerili svoje sposobnosti u letenju jedrilicama. Pobjednik kupa je nekadašnji europski prvak u jedriličarstvu Janez Stariha iz AK “Ljubljana”, drugo mjesto osvojio je Edvard Krišto iz AK “Livno” i treće Daniel Rodić iz AK “Sarajevo”.
Državno jedriličarsko prvenstvo Hrvatske


Kako je i najavljeno u dogovoru s Hrvatskim zrakoplovnim savezom, u sklopu “Livno Glide Cupa” održano je paralelno i Državno jedriličarsko prvenstvo Republike Hrvatske, također na aerodromu Brda, a u organizaciji AK “Vitar” iz Splita. Pobjednik prvenstva je Frane Franić iz AK “Vitar”, drugo mjesto je osvojio Roman Cvek AK Cumulus Opatija, a treće Marko Herak iz JK Krila Kvarnera.

Voditelj Aerokluba “Livno” Stipo Krišto ocijenio Prvo međunarodno natjecanje u zrakoplovnom jedriličarstvu u Livnu vrlo uspješnim.
“Odlični meteorološki uvjeti pogodni za jedriličarstvo, po kojemu je Hercegbosanska županija poznata, a posebice Livno kao nekadašnji domaćin svjetskog i europskog natjecanja u aeromodelarstvu još u 80-im godinama, učinili su ovo natjecanje vrlo uspješnim. Dokaz tome je i činjenica da su piloti jedrilica u devet dana naletjeli više od dvije stotine sati i dnevno preletjeli više od 2000 kilometara, s napetom natjecateljskom atmosferom i fair-playom”, kazao je Krišto.

Uvjetima oduševljeni natjecatelji


On ističe da su natjecatelji oduševljeni i fascinirani, kako uvjetima za letenje, tako i sigurnošću koje pruža Livanjsko polje svojim prostranstvom, visokim padinama te mnoštvom terena za vanterensko slijetanje, kao i ljepotom samoga krajolika.
Prema njegovim riječima, zrakoplovno jedrenje, kao jedna od tehnika letenja bez motora, je dosta rijetka kod nas i skoro nepoznata široj javnosti.
“U osnovi radi se o iskorištavanju termičkih stupova koji tvore oblake ili kombinacije planine i jakog vjetra, u Livnu poznatog vjetra bure kao unikatnog  “proizvoda” ovoga podneblja. Takvi meteo-uvjeti omogućili su da natjecateljski dnevni zadaci  budu od 300 do 450 kilometara, prelijetanjem nekoliko točaka u ruti, što je iznad prosjeka za ove tipove natjecanja”, pojasnio je Krišto.

Promidžbeni karakter sporta


Ovaj sport, koji zahtjeva odlično poznavanje meteorologije i vještinu letenja, vrlo je zahtjevan i cijenjen u svijetu i odličan je za turističku promidžbu i prezentaciju lokalne zajednice.

“Livanjska bura i planina Dinara u kombinaciji, pružaju idealne uvjete za zrakoplovno jedrenje te turistički aspekt ovoga sporta koji je po strukturi klijentele jako sličan i blizak golf sportu. Naravno, s tom razlikom da nema apsolutno nikakvih ekoloških pitanja, naprotiv, ovaj sport promiče prirodne ljepote i osobitosti našega podneblja”, rekao je Krišto, dodavši da i ovo natjecanje ima veliki značaj za razvoj turizma, promociju općine Livno, Hercegbosanske županije i same države BiH, jer je natjecanje međunarodnog karaktera.

Ukupni rezultati natjecanja:

#NOPilotEkipaLetjelicaUkupno

1. S-4 Janez Stariha Slovenija/AK Ljubljana DG 303 4165
2. MI Edvard Krišto BiH/AK Livno DG 100 3210
3. S Daniel Rodic BiH/AK Sarajevo Glasflugel 304CZ/17.4m 2773
4. FF Frane Franić HR/ AK Vitar Std. Jantar 2700
5. N1 Roman Cvek HR/Cumulus Opatija Std. Jantar 2614
6. JL Jure Lokovšek SI/ AK Ljubljana LAK 17/18m 2130
7. KK Marko Herak HR/ JK Krila Kvarnera Std. Jantar 1887
8. AJ Zlatko Vukičević HR/JK Krila Kvarnera SZD 51 Junior 1819
9. P2 Ivo Petričević HR/AK Vitar SZD 55 1611
10. 17 Irfan Habibović BiH/ AK Sarajevo Std. Cirrus 1215
11. IP Vinko Šoljan HR/AK Split Astir CS 77 1006
12. JM Jakov Matković HR/AK Split Mucha Standard SZD 22 690

Nema komentara

Anketa

Ustavi