RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Učenici iz Vidovica suvereno vladaju šahovskim poljima

Napisano 15.02.2013. 15:15

Posavska županija - Natjecanje učenika osnovnih škola u šahu

Učenici iz Vidovica suvereno vladaju šahovskim poljima

Domaćin OŠ A. G. Matoša Vidovice je osvojila prvo mjesto i zabilježila 11. pobjedu na natjecanju PŽ-a

U okviru planiranih županijskih natjecanja Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavske županije realiziralo je natjecanje u šahu. Domaćin je bila OŠ Antuna Gustava Matoša Vidovice koja je na koncu osvojila prvo mjesto i time zabilježila jedanaestu pobjedu na županijskom natjecanju. Drugoplasirana je ekipa učenika iz OŠ Stjepana Radića Oštra Luka Bok, a treće mjesto pripalo je učenicima OŠ Fra Ilije Starčevića Tolisa. 

Najuspješniji učenici na Županijskom natjecanju u šahu:

Marko Karlović - O.Luka - Bok 5 poena ( 1. ploča)

Luka Mutabdžić - O.Luka - Bok 5 poena ( 2. ploča)

Antonio Tomašević - Vidovice 6. poena ( 3. ploča)

Antonija Josipović - Vidovice 6 poena ( 4. ploča)

Sudac: Jadranko Mikić

Veliko zanimanje učenika potvrdilo je uspješnost manifestacije u kojoj su sudjelovale ekipe svih sedam osnovnih škola. 

- Šahu posvećujemo veliku pozornost tako da smo kroz izvannastavne aktivnosti angažirali naše stručnjake na prostoru PŽ, a šah smo više uvrstili u nastavni proces nego što je to dosadašnji plan i program dopuštao. Pokušavamo učenike što više vezati uz šah i nastojati pratiti natjecanja i dalje kroz srednju školu. Kroz šah se razvijaju i druge sposobnosti učenika, a popularizacijom želi možda i nove klubove - kaže ministar Ivo Jelušić. 

Škola u Vidovicama imala je do sada najveće uspjehe u šahovskoj sekciji koja djeluje od 1997. Na županijskim natjecanjima osvojili su deset puta prvo mjesto. PŽ predstavljali su na šahovskom festivalu u Neumu, gdje su jednom bili treći i dva puta četvrti. U zadnje vrijeme zbog financijskih problema ne idu u Neum, a nadaju se da će ove godine otići. 

- Šah otvara djeci vidike, uči da  rješavaju probleme i priprema ih za buduće životne izazove, stoga podržavam da se u OŠ uvede škola šaha. Veliku pomoć pružio je ŠK Orašje i velemajstor Vjekoslav Živković koji pomaže i podučava djecu, kaže Janja Župarić, ravnateljica škole.


Nema komentara

Anketa

Ustavi