RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

60 posto Nijemaca žali zbog uvođenja eura

Napisano 05.12.2010. 01:46

Približno 60 posto Nijemaca smatra da su uvođenjem eura osobno izgubili i da bi bilo bolje da je zemlja zadržala njemačku marku, pokazalo je istraživanje televizije ARD.

Unatoč tome, prema mišljenju velike većine, u trenutnoj situaciji je u interesu Njemačke da zajedničku europsku valutu održi stabilnom.

Dužnička kriza u zoni eura može njemačke porezne obveznike koštati skupo, naročito pošto rastu bojazni da će poslije paketa financijske pomoći Grčkoj i Irskoj doći na red i druge zemlje.

Mnogi Nijemci su pritom uvjereni da su financijski problemi nekih zemalja eurozone rezultat njihovog lošeg vođenja ekonomije.

Prema istraživanju televizije ARD, samo 32 posto ispitanih Nijemaca ima utisak da su uvođenjem eura osobno dobili. S druge strane, 57 posto, od više od tisuću ispitanika, koje je televizija anketirala od 29. studenog do 1. prosinca, uvjerena je da bi bilo bolje da je ostala njemačka marka.

Približno 55 posto Nijemaca misli da će stabilnost eura u bliskoj budućnosti oslabiti, a 66 posto strahuje da će dužnička kriza u eurozoni smanjiti vrijednost njihove štednje. Više od polovice Nijemaca sumnja u ispravnost koraka koje vlada poduzima za rješavanje krize, ali uprkos tome čak 88 posto je uvjereno da je održavanje stabilnosti eura u interesu Njemačke.

U slučaju irske krize, tri od četiri ispitanika smatra da Berlin nema drugu mogućnost nego da pomogne Irskoj, prenijela je agencija TASR.

hb.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi