RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stiže sveti Nikola

Napisano 05.12.2010. 06:30
Darovi

Priča o sv. Nikoli odavno je poznata u cijelom svijetu. Djeca s noći 5. na 6. prosinca ostavljaju svoje čizmice na prozoru i željno iščekuju jutro da vide jesu li bila dobra kroz cijelu prošlu godinu kako bi ih sv. Nikola darivao.

Nakon reforme kršćanstva, njemački protestanti su odlučili djecu darivati na sam dan Isusovog rođenja 25.12. na Božić. Njemačku priču o Djedu Božićnjaku dalje je doradio američki ilustrator Thomas Nast koji je dodao neke detalje poput radionice Djeda Božićnjaka na Sjevernom polu (Laponija), te o njegovoj listi dobre i loše djece.

Coca cola ga je u svojim reklamama proslavila 1931. Glavni pomoćnik Djeda Božićnjaka Rudolf koji je prepoznatljiv po svome crvenom i sjajnom nosu izumljen je nekoliko godina kasnije 1939. u Montgomery Ward Company.

Tako je sve započelo, a danas su Djed Božićnjak i njegov pomoćnik Rudolf poznati u cijelom svijetu, kao i vrijeme darivanja koje oni nagoviještaju.

Djed Božićnjak

Sv. Nikola

Postoji mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu poput one da je hodočastio put u Palestinu. Putem ga je zatekla oluja pa je lađa gotovo bila potonula, no tadašnji biskup Nikola zaprijetio je valovima i oluja je prestala. Zbog toga je poznat kao zaštitnik mornara i svih putnika.

No, ono što nas najviše asocira na sv. Nikolu su pokloni u čizmicama 6. prosinca. Kako je točno došlo do običaja darivanja ne zna se, ali poznate su nam dvije legende koje su prenošene s koljena na koljeno već dugi niz godina.

Sveti Nikola

Činjenice su da je sv. Nikola ranokršćanski biskup koji je živio u 4 stoljeću. Rođen je u Turskoj. Bio je bogat, dobar, hrabar, ali njegova najpoznatija vrlina je velikodušnost.

Prva priča kaže da je otac tri siromašne kćeri odlučio trgovati njihovom ljepotom kako bi skupio miraz za njihovu udaju. Sv. Nikola je doznao za tu nakanu, te mu je u noći ubacio kroz prozor vrećicu sa zlatnicima. Kada je sv. Nikola ubacivao novac za najmlađu kćer otac je potrčao za njim i tako otkrio tko ga dariva.

Druga priča je, isto tako o velikodušnosti biskupa. Nikola je tako siromašnoj djeci ubacivao darove kroz prozor da ih razveseli.

Kada je umro proglašen je svetim. Slavi se 6. prosinca, a posebno je drag najmlađima koji u njegov spomen u noći sa 5. na 6. prosinac u svojim čizmicama pronalaze darove

Artinfo


Nema komentara

Anketa

Ustavi