RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Avaz: Njemački zastupnik Gert Poselt predložio da "BiH postane federalna zemlja od tri entiteta"

Napisano 16.06.2010. 22:39

"Nema zajedničkog tržišta, zajedničkih institucija, nemaju zajedničko snabdijevanje strujom, pravosuđe im je slabo, loša je situacija u obrazovanju... Sve je to nesređeno", kaže Doris Pack

 

BiH treba da uskoro usvoji zakon o popisu stanovništva, uskladi Ustav sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" i ispuni preostale standarde za viznu liberalizaciju, izjavio je u Strazburu komesar za proširenje EU Stefan Füle.

On je u obraćanju Evropskom parlamentu prije početka debate o stanju u BiH rekao da su ovo kratkoročni ciljevi koje je definisao zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Füle je, dajući uvodnu analizu o stanju u BiH, naveo da će sve zemlje regiona 2011. godine pristupiti popisu stanovništva i istakao da je neophodno da to učini i BiH.

- Evropska komisija pružiće pri tome svoju tehničku i drugu pomoć i nadgledati ovaj proces - rekao je Füle u obraćanju pred Evropskim parlamentom koji sutra glasa o izvještaju specijalnog izvjestioca Doris Pack.

Govoreći o procesu vizne liberalizacije euro-poslanicima, Füle je istakao da je mali broj zahtjeva ostao da se ispuni kako bi se dobio bezvizni režim, zbog čega Evropska komisija nastavlja sa pritiscima da se oni ispune.

Osvrnuvši se na Sporazum o stabilizaciji i proširenju, Füle je rekao da bi ovaj dokument mogao stupiti na snagu prije kraja godine.

- No, već u jesen, i čak i prije izbora, treba da se razmišlja o srednjoročnim ciljevima. BiH treba pristupiti `holistički`, a ta se mogućnost otvara poslije oktobarskih izbora - rekao je Füle.

On je istakao da treba podsticati političare u BiH da kažu koja je njihova vizija BiH kao evropske zemlje.

Füle je ocijenio da se u BiH u izbornoj godini politička situacija pogoršava, reforme su spore, što još više dolazi do izražaja zbog teških ekonomskih prilika, ali su stabilnost i bezbjednost u zemlji očuvane.

- Oni to moraju da naprave, jer će u suprotnom, BiH jako zaostajati za svojim susjedima. Pred BiH je i period u kojem će se raditi na stvaranju uslova za zatvaranje OHR i jačanje evropskog prisustva. Političari moraju da pokažu svoju odgovornost i prema građanima i prema zemlji, ali kroz konkretan napredak. Da to mogu, svjedoči i proces vizne liberalizacije tokom kojeg su pokazali da mogu, ne samo da se saglase, nego i da odrade odličan posao u provođenju prilično zahtjevnih standarda - rekao je Füle.

Pack: Zemlja podijeljena i 15 godina nakon rata

Debata o stanju u BiH održana je prije sutrašnjeg glasanja Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici o izvještaju o BiH izvjestiteljke Doris Pack.

Autorka izvještaja o BiH rekla je da se zemlja, petnaest godina nakon Dejtonskog sporazuma, nije bitno pomakla, jer je podijeljena.

- Nema zajedničkog tržišta, zajedničkih institucija, nemaju zajedničko snabdijevanje strujom. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na mnogo mjesta nije još ni počela. Pravosuđe im je slabo. Loša je situacija u obrazovanju, posvuda samo stare strukture, a treba nešto napraviti na jako mnogo pitanja. Jedno od njih je priznavanje bh diploma i zvanja izvan BiH. Sve je to nesređeno - istakla je Doris Pack.

Prema njenim riječima, povratak izbjeglica ponekad zaustavljaju lokalne vlasti koje tim ljudima ne daju struju i vodu.

- Komesaru Füle, mi zahtijevamo od Evropske komisije mnogo strožu intervenciju u primjeni odluke Suda iz Strazbura u slučaju Sejdić - Finci - dodala je Pack.

Poselt pozvao na tripartitnu federalizaciju 

Njemački bavarski poslanik Gert Poselt iznenadio je pozivom da "BiH postane federalna zemlja od tri entiteta". On je negativno pomenuo premijera Republike Srpske Milorad Dodika, za kojeg je rekao da zaustavlja reforme koje vode centralizaciji države.

Ali, sve promjene, rekao je Poselt, moraju doći iznutra, iz same države.

Bozkurt: Odbaciti nacionalističku retoriku

Izvjestiteljka u sjeni druge najveće grupacije u Evropskom parlamentu Emina Bozkurt rekla je da socijalisti pozivaju da se odbaci nacionalistička retorika, a da građani BiH ne budu taoci starih lidera.

- Država mora da postane funkcionalna, ne zbog EU, nego zbog ljudi koji tamo žive - rekla je ona i pozvala da se sjećanje na 15. godišnjicu zločina u Srebrenici obilježi u cijelom regionu.

 

Avaz.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi