RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Katalonija nije Španjolska!" MASOVNE DEMONSTRACIJE U BARCELONI

Napisano 12.07.2010. 03:53

Oko 1,1 milijun Katalonaca izašlo je na ulice da bi izrazilo svoje neslaganje sa odlukom Ustavnog suda koji je, poslije četvorogodišnjeg procesa, po žalbi opozicione "Narodne partije", osporio nekoliko ključnih članova katalonskog Statuta, usvojenog prije četiri godine.

Manifestacije su predvodili predstavnici svih katalonskih partija osim "Narodne", uključujući i katalonske socijaliste, čiji je lider Hose Montilja na čelu tripartitne koalicione vlade u kojoj se jedna od stranaka, Republikanska ljevica, otvoreno zalaže za nezavisnost Katalonije.

Uz mnoštvo katalonskih zastava viđeni su i transparenti koji prizivaju nezavisnost Katalonije, a na nekima je pisalo "Mi smo nacija"i "Katalonija nije Španija".

Ustavni sud Španije krajem juna je odobrio najveći dio statuta Katalonije kojim se toj pokrajini daju veće nadležnosti, ali je iz dokumenta, na nezadovoljstvo katalonskih vlasti, izbacio pojedine sporne odredbe.

Odluku da pojam "nacija", kojim se Katalonija definira u statutu, nije pravno valjan, pošto "Ustav poznaje samo jednu naciju, španjolsku", Ustavni sud potvrdio je u petak.

Sud je također odlučio da katalonski jezik ne treba imati prednost u odnosu na španjolski kastiljanski jezik.

Statut uživa podršku većine političkih partija u Kataloniji, regije koja ima vlastiti jezik i posebnu kulturu. Njegovo donošenje bilo je jedna od prvih inicijativa socijalističke vlade premijera Hosea Luisa Rodrigeza Zapatera.

U parlamentu u Madridu statut je usvojen 2006. godine, a na referendumu su ga prihvatili i Katalonci.

U Kataloniji, pokrajini koja stvara četvrtinu bruto društvenog proizvoda Španjolske, živi oko sedam milijuna od oko 47 milijuna stanovnika te zemlje.

Za vrijeme vladavine generala Franciska Franca, od 1939. do 1975. godine, upotreba katalonskog i izdavačka djelatnost na tom jeziku su bili zabranjeni. Ona je jedna od 17 autonomnih regija Španjolske.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi