RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Balkanizacija Bliskog istoka?

Napisano 09.08.2013. 09:55
Balkanizacija Bliskog istoka?

U jeku građanskog rata u Siriji, koji prijeti da se prelije u susjedne zemlje, sve češće se govori o mogućim geopolitičkim posljedicama tog sukoba. Analitičari kažu da po prvi put u proteklih sto godina postoji mogućnost mijenjanja granica na Bliskom istoku.

Okončanje Prvog svjetskog rata zaključeno je padom Otomanskog carstva kao i prekrajanjem mape bliskoistočne regije. Čak prije nego što je oružje utihnulo, Britanija i Francuska su postigle dogovor o podijeli Otomanske teritorije, uključujući Siriju, Liban, Jordan i Palestinu. Ta činjenica je ključna za razumijevanje Bliskog istoka, kaže Michael Clarke, koji vodi Kraljevski vojni institut u Londonu, piše u petak Glas Amerike (VOA).

''Arapski svijet današnjice, u stvari, počiva na temeljima britansko-francuskog, takozvanog Sykes-Picot sporazuma iz 1916., koji se skoro nije uopće mijenjao od tada. U međuvremenu se od strateške vrijednosti nije ništa promijenilo, izuzev uspostavljanja države Izrael 1948. Međutim, tijekom ove godine ta mapa Bliskog istoka je prvi put počela da se raspada'', kaže Clarke.

''To se najviše osjeća u Siriji, koja bi mogla biti podijeljena'', kaže Robert Lou iz Centra za Bliski istok Londonske škole za ekonomiju. "Odnos snaga između suparničkih elemenata u ovom trenutku je po svemu sudeći izjednačen. Teško je bilo kojoj frakciji da prevlada. Kurdi su preuzeli znatnu kontrolu nad svojim mjestima, koju teško održavaju.”

Prema Versailleskom mirovnom sporazumu zaključenom po završetku Prvog svjetskog rata, Kurdi su podijeljeni između četiri države - Sirije,Turske, Irana i Iraka. Poslije pada Sadama Huseina kao i uspostavljanja kurdske autonomije na sjeveru Iraka 2003., pojačani su kurdski zahtjevi za neovisnost.

Međutim, Irak se tome odupire, navodi Saad Džavad, također profesor na Londonskoj školi za ekonomiju. "Prije svega nisu skloni da započnu građanski rat kao onaj koji se dogodio u Libanu tijekom 70-tih prošlog stoljeća. Drugo, izuzev političkih stranaka, tamošnji narod ne želi dijeliti zemlju, čak ni u iračkom Kurdistanu.”

U Bejrutu su još uvijek vidljivi ožiljci relativno skorašnjeg građanskog rata u Libanu. Libanci strepe od raspada zemlje zbog sirijskog konflikta koji je ponovo potakao libanske surevnjivosti.

Proteklih nekoliko mjeseci desetine ljudi stradale su u sukobima između sunitskih i šiitskih militanata.

''Sile koje su pokrenute arapskim buntom, također bi mogle da dovedu do prekrajanja granica na Bliskom Istoku'', tvrdi Clarke.

''Postoji mogućnost balkanizacije Levanta, koja bi mogla da se završi nizom malih država, poludržava, spornih teritorija i sporova. To je, za nas, potpuno nova situacija'',istakao je.

Međutim, Clarke dodaje da su tekuće revolucije u Arapskom svijetu tek u svojim ranim fazama i da njihove posljedice neće biti poznate još dugi niz godina.


Nema komentara

Anketa

Ustavi