RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Beč slavi 90 ljeta Srebrenke Jurinac

Napisano 25.09.2011. 11:52

Opera - Uz rođendan hrvatske operne pjevačice

Beč slavi 90 ljeta Srebrenke Jurinac

■ Srebrenka Sena Jurinac rođena je u Travniku 24. listopada 1921. Ime u Sena promijenili su joj radi lakšeg izgovora
■ Sopranistica - Debitirala je u HNK Zagreb, a u bečkoj Operi pjevala je u čak 1.268 predstava
■ Bila je grofica Erdody u prvom hrvatskom zvučnom filmu
■ Pjevala je i na praizvedbi Papandopulove „Sunčanice“

Na sceni bečke Državne opere nastupila je u 1.268 predstava i interpretirala 46 uloga. U Beču je debitirala 1. svibnja 1945. godine kao Cherubin u Mozartovu „Figarovu piru“. Otad je u Beču tu ulogu otpjevala 129 puta, pa nije čudno da ima titulu bečke komorne pjevačice i da je počasna članica tamošnje opere.

Tata iz Varaždina

Hrvatska operna pjevačica (tata Varaždinac, majka Bečanka) Srebrenka Sena Jurinac je sinoć, 24. listopada, u Bavarskoj proslavila devedeseti rođendan, a već ovog ponedjeljka u Kazališnom muzeju u Beču u 18 sati izložbu njoj u čast otvoriti će direktor bečke Opere Dominique Meyer. Sena Jurinac bila je i ostala jedna od najomiljenijih bečkih opernih pjevačica, umjetnica čije su izvedbe Mozartovih i likova Richarda Straussa proglašavane antologijskima. Ali ona je pjevala i Verdija, Glucka, Beethovena, Wagnera (i to u Bayreuthu), Janačeka, Čajkovskog, Musorgskog, Puccinija...
A baš je Puccinijevom Mimi počela opernu karijeru, i to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1942. godine. Stoga je uprava HNK mudro odlučila da će na Senin rođendan 24. listopada izvesti Puccinijevut operu „La Boheme“. U glavnoj ženskoj ulozi nastupala je još jedna Varaždinka, Lana Kos koja je ovog ljeta imala debi u veronskoj Areni.     

Oproštaj s Maršalicom

Koliko je sada poznato, Sena Jurinac, inače rođena Travničanka, neće doći u Zagreb na predstavu zbog visoke životne dobi, kao što neće biti ni u Beču na otvorenju izložbe. No, ljubitelji njene umjetnosti, od kojih neki još pamte njen posljednji nastup u bečkoj Operi daleke 1982. godine u ulozi Maršalice iz Straussova „Kavalira s ružom“, mogu naći brojne snimke njenih opernih izvedbi. A snimala ih je s najvećim dirigentskim autoritetima prošlog stoljeća, od Karajana, Erica Kleibera do Lovre pl. Matačića. Kritika nije hvalila samo njen zvonki i pokretljivi sopran, nego i glumačko umijeće koje je kao pedagoginja prenosila i na nove generacije. Tako je i prije devet godina, na poziv Vladimira Kranjčevića, posjetila Zagreb i održala majstorski tečaj za operne pjevače. A u povijest hrvatske glazbe ta je skromna umjetnica, kojoj je bečku audiciju sugerirala Tilla Durieux, ušla i kao prva Papandopulova Sunčanica s praizvedbe 1943. godine, ali i grofica Erdody iz prvog hrvatskog zvučnog filma o Vatroslavu Lisinskom.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi