RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neredi na kršćanskim prosvjedima u Egiptu, 23 mrtvih

Napisano 10.10.2011. 02:36

PROSVJED kršćana u egipatskom glavnom gradu Kairu završio je nasilnim okršajima u kojima je poginulo najmanje šest ljudi, javlja agencija AP. Četvero mrtvih su prosvjednici, a dvoje vojnici.

Egipatski kršćani na ulice su izašli kako bi prosvjedovali zbog nedavnih napada na crkvu. No, prosvjednici su se sukobili s vojskom, a prema nekim navodima dio prosvjednika oduzeo je vojnicima oružje i došlo je do krvoprolića. Prosvjednici su vojnike najprije napali kamenjem i bocama.

Do nereda je došlo na mitskom trgu Tahrir i u okolnim ulicama, što je izazvao pravi prometni kaos u centru grada koji ima 18 milijuna stanovnika.

Prosvjednici tvrde da oni nisu započeli nerede. Essam Khalili, jedan od prosvjednika, za AP je ispričao kako su prosvjedi bili mirni sve dok prosvjednike nije napala skupina nasilnika u civilnoj odjeći. Kaže da su nosili bijele majice na kojima je bio nacrtan križ.

To je, tvrde prosvjednici, izazvalo reakciju vojnika. Više prosvjednika ispričalo je da se vojno vozilo krenulo probijati kroz masu, prilikom čega su nemilosrdno gazili prosvjednike. Nakon što je počela pucnjava, na ulicama je izbio potpuni kaos.

Kopta ima preko 10 milijuna i čine oko 10-15% stanovništva Egipta, a nastanjuju najviše Aleksandriju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi