RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Blagdan je Velike Gospe, mnoštvo hodočasnika u svetištima

Napisano 15.08.2013. 09:21
Blagdan je Velike Gospe, mnoštvo hodočasnika u svetištima

Blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan, danas se svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Rematama.

Kao i prethodnih godina u Mariji Bistrici očekuje se na desetke hodočasnika koji će u 11 sati sudjelovati na središnjem proštenjarskom misnom slavlju u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, a koje će tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. U 08. 30 započeo je jutarnji križni put po bistričkoj Kalvariji, a mise su u 6, 7.30, 9, 11, 16, 18 te 20 sati. U 14 sati u bazilici je euharistijsko klanjanje.

Misno slavlje u zagrebačkoj katedrali počinje u 10 sati, a predvodit će ga zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Veliko slavlje bit će i u stenjevečkom marijanskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je za slavlje sve bilo spremno još sinoć. U ovom svetištu misu će odslušati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji će, tradicionalno, sudjelovati i na misnom slavlju u Remetama.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodit će slavlje u Sinju, najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske prema kojem su još jučer krenuli hodočasnici iz mnogih dijelova Hrvatske. Svečana misu održat će se u prijepodnevnim satima na trgu dr. Franje Tuđmana.

U svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje s procesijom u poslijepodnevnim satima predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Katedralna župa u Dubrovniku na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije slavi zaštitnicu župe, asvečana koncelebrirana misa održat će se u 19 sati. Nakon večernje mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslov stare gradske luke.

Mons. Jure Bogdan, rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu, predvodi svečano misno slavlje na svetkovinu Velike Gospe u 18 sati u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama. Misno slavlje na Veliku Gospu u Bibinjama u 10.30 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi don Žarko Vladislav Ošap, duhovnik na sarajevskoj bogosloviji, predvoditelj i trodnevne duhovne obnove uoči Velike Gospe s početkom u 18.30 sati u bibinjskoj župnoj crkvi.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi