RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjačka demokratska zajednica: Želimo autonomnu pokrajinu Sandžak!

Napisano 14.03.2013. 15:03
Bošnjačka demokratska zajednica: Želimo autonomnu pokrajinu Sandžak!

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i poslanik u srbijanskom parlamentu Emir Elfić izjavio je da se njegova politička stranka zalaže za uspostavu autonomne pokrajine Sandžak. On je za agenciju Anadolija rekao da je njegova stranka jasno i nedvosmismisleno u svom programu navela da će se u skladu sa Ustavom Srbije zalagati za autonomnu pokrajinu Sandžak

„Što se tiče modaliteta, mi smo spremni da razgovaramo sa zvaničnim Beogradom, jer smatramo da je, ne samo kada je u pitanju Sandžak i građani Sandžaka, decentralizacija jedno od najvažnijih pitanja koje nije sprovedeno nakon 5. oktobra, pa sve do danas“, rekao je Elfić i dodao da su se od ministara i srbijanskih zvaničnika često mogle čuti izjave o ravnomjernom regionalnom razvoju, "iako smo nakon svih ovih trinaest godina imali povećanje neravnomernog regionalnog razvoja, što pokazuju svi parametri".

Prema njegovom mišljenju, da bi se država Srbija razvijala na transparentan način, to je moguće regionalizacijom na osnovu evropskih standarda i, samim tim, određene ingerencije bile bi prebačene na region, ali i prava i obaveze tog područja.

Kao primjer koji to najslikovitije objašnjava, on je naveo visoku nezaposlenost na državnom nivou, koja se kreće oko 20 procenata, a u Novom Pazaru i Sandžaku ona iznosi 60 posto.

„Infrastruktura u zemlji je loša, a najgora je u Sandžaku. Postoje investicije koje se implementiraju na državnom nivou i mijenjaju ekonomsku i socijalnu sliku građana širom Srbije, međutim ključnih investicija u Sandžaku nema“, kazao je Elfić, koji osim bošnjačke nacionalne zajednice, u Skupštini Srbije zastupa i stranke manjinskih zajednica iz Vojvodine.

Prema njegovim riječima, kvalitetnom regionalizacijom, a ne, kako je rekao, nekakvim kvazipokušajima, kao što je bio pokušaj sa statističkim regionima, gdje se Sandžak cijepa na dvije ili tri cjeline, pa onda pripada jednoj većoj cjelini, takođe se ne obezbjeđuje sigurnost potrebne transparentnosti da bi se Sandžak mogao razvijati u punom kapacitetu.

„Istina je da težnja za regionalizacijom u ovom trenutku dolazi iz bošnjakog korpusa, ali ja sam sasvim siguran da će i srpska zajednica u jednom momentu vidjeti svoj interes u tome i dati puni doprinos. Jer Sandžak je uvijek bio multikulturalna, multikonfesionalna regija koju i u budućnosti vidim kao takvu“, podvukao je Elfić.

On pritom nije želio praviti bilo kakve paralele sa aktuelnim zahtjevom za formiranje zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, što je preduslov koji je postavila Srbija za dogovor u dijalogu sa prištinskim vlastima.

„Okolnosti su potpuno različite, sve ono što radi premijer Dačić je njegovo legitimno pravo da zaštiti interese Srba na Kosovu, iako stalno imamo nedovršenu misao oko modaliteta, da li je to automija u autonomiji, da li je to autonomija u nezavisnom Kosovu i kakav bi model uopšte bio“, ocjenjuje Elfić.

On je kazao da bi se paralela mogla napraviti ako se postavi po njemu suštinsko pitanje „kako će se premijer i ova vlada postaviti ka težnjama decentralizacije kada je u pitanju Sandžak, Preševska dolina i težnja mađarske zajednice u Vojvodini za stvaranje autonomije na području oko Subotice, gdje je većinska “.

Na pitanje da li je taj modalitet za autonomijom Sandžaka i memoranduma o uspostavljenju specijalnog statusa poput onog iz  1991. godine, kada je podržan referendumom, ali i 1996. i kasnije, kada je mijenjao sadržinu, Elfić odgovara da su postojali različiti politički ambijenti i različiti politički inteziteti po pitanju zahtjeva za autonomijom Sandžaka. Podsjetio je da u programima različitih bošnjačkih struktura i dan-danas postoji težnja za ostvarenje autonomije Sandžaka.

„U smislu određene retorike i pristupa djelovanja po tom pitanju, nekako su aktivnosti utihnule“, naveo je predsjednik BDZ-a.

Elfić je podsjetio da aktuelni Ustav Srbije ne podrazumjeva decentralizaciju zemlje i region kao pojam.

„Ono što ustav prepoznaje jeste autonomna pokrajina. Iz tog razloga morali smo se tako definisati i odrediti. Svim raspoloživim demokratskim sredstvima i mehanizmima borbe zalagaćemo se za ostvarenje jednog od ključnih i krucijalnih načela Bošnjačke demokratske zajednice“, poručio je Elfić.

Emir Elfić, ekonomista iz Novog Pazara,  na parlamentarnim izborima u Srbiji 2012. godine, na listi pet manjiskih stranaka „Sve zajedno“, kao predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) bliske muftiji Muameru Zukorliću, izabran je za narodnog poslanika.


Nema komentara

Anketa

Ustavi