RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kardinal Bergoglio spasio je više siročadi nego država Argentina

Napisano 15.03.2013. 15:50
Kardinal Bergoglio spasio je više siročadi nego država Argentina

Siguran sam da će biti promjena jer je on skroman čovjek, ali inteligentan i “izgrađen”. Dobro poznaje probleme Crkve i suočit će se s njima

Informacija da je novom papi osobni ispovjednik hrvatski redovnik, franjevac fra Berislav Ostojić, hrvatskim vjernicima bila je gotovo jednako važna kao i vijest da je Katolička crkva dobila svoga novog poglavara. S fra Berislavom Ostojićem razgovarali smo dan nakon izbora nadbiskupa Buenos Airesa kardinala Jorgea Marija Bergoglia, dok je u svojoj župi u Buenos Airesu u ranim jutarnjim satima molio i pio kavu s bratom, također franjevcem, fra Jordanom Ostojićem.


Budući da ste vrlo bliski s novim papom, kako ste doživjeli njegovo imenovanje na čelo Katoličke crkve?

Bilo je to za mene veliko veselje jer znate i sami kako je to kad čovjeka dobro poznajete, iz blizine. Mogu reći da je to svet čovjek i da će njegov pontifikat biti dobar i plodonosan ako Bog da, odnosno da će biti upravo ono što Isus želi.


Kakve će promjene u Crkvu donijeti novi papa?

Siguran sam da će biti promjena jer je on skroman čovjek, inteligentan i rekao bih “izrađen”. Dobro poznaje probleme Crkve i ima hrabrosti suočiti se s njima.


Kakva je osoba novi papa?

To je skroman čovjek. Izrazito skroman. Blizak je svakome, osobito sirotinji. Mnogo radi, premda nikad nije isticao u javnosti da čini mnoga dobra djela pa mnogo toga niti ne izlazi na vidjelo jer to čini preko drugih, preko mnogih svećenika.

Upravo je on davao najveću podršku svećenicima koji su radili u najsiromašnijim predjelima Buenos Airesa. Podržavao ih je i snažio. On živi takvu vrstu skromnosti koja mu pomaže vidjeti i znati potrebe najsiromašnijih ljudi. Stoga je upravo on bio taj koji je svećenike upućivao u predjele u kojima ima najviše siročadi i droge.

Oni su pak uvijek njega imali kao orijentir i znali su da ih potpuno podržava.


Zbog toga je, zacijelo, i izabrao ime sv. Franje Asiškoga?

Slutim da je izabrao ime dvojice sv. Franja – Asiškoga i Ksaverskoga. Prvi je franjevac, a drugi isusovac. No, on će najbolje sam objasniti što je mislio kada je birao svoje papinsko ime.Vi ste najbolji svjedok tome da jako cijeni Hrvate.

To da cijeni Hrvate po svemu se dobro vidi. Nije on o tome nikad govorio na sav glas jer je inače, sam po sebi, prilično suzdržan. Služio je mise po našim župama, ali je hvalio druge Hrvate koji su, primjerice, isusovci, kao što je bio i njegov bivši ispovjednik. Govorio je da imamo čvrstu vjeru!

Upoznao je i kardinala Bozanića i slao mu pozdrave preko vas.

Uvijek kad bih išao u Hrvatsku ili barem prolazio kroz Zagreb on bi mi rekao da pozdravim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, s kojim je dobrim odnosima i uvijek ga je hvalio.


Osim njegova pastoralnog rada, vjernici ga vole zbog dobrih propovijedi. Je li tako?

Njegove su propovijedi jednostavne, ali istodobno misaono duboke. Imam mnoge njegove knjige kojima sam se koristio u svojim propovijedima.

On bi, primjerice, imao godišnje tri do četiri “jake” mise sa snažnim propovijedima ili sastanke s učiteljima jer je podržavao katoličke škole. Nikad se nije hvalio svojim radom i uspjesima, nego je naprosto radio. Primao je svakoga pa je k njemu, bez najave, mogao doći tko god je htio, od predsjednika države do najveće sirotinje koju nitko nije poznavao. Znam to jako dobro jer sam to osobno vidio.

To govori da je jako omiljen.

Upravo tako. I među biskupima je omiljen jer su ga svi voljeli. Da zakonski nije uređeno kako predsjednik biskupske konferencije smije imati mandat samo dvije godine, on bi stalno bio na čelu biskupske konferencije!

Međutim, nije baš po volji argentinskim vlastima.

On uvijek govori istinu po Evanđelju, što je vlastima smetalo. Nikada izravno ne napada vlast, međutim vlast u njemu vidi neprijatelja. Bivši argentinski predsjednik govorio je kako ima tri neprijatelja, a kardinal Bergoglio i vrh Crkve bili su jedan od njih. Oni su naprosto tražili neprijatelje i držali ga neprijateljem.

No, on je miran čovjek, uvijek raspoložen i nije tip čovjeka koji će tražiti probleme. Štoviše, on će ih rješavati i pridonijeti sve sa strane Crkve da ih se što prije riješi. U pomoći siročadi u Argentini, primjerice, Crkva je napravila više nego država.

Kardinal Bergoglio sveta je duša i čovjek molitve, koji ima duboku vjeru, koja mu daje upravo onu sigurnost koju je Isus Kris obećao onima koji ga slijede.


Nema komentara

Anketa

Ustavi