RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dačić: Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da su Hrvati divni, ali mi boljih susjeda nemamo

Napisano 05.01.2016. 12:33

Ivica Dačić očekuje da u 2016. godini Srbija otvori još poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, nastavi financijsku disciplinu i rast bruto društvenog proizvoda. Izvanredne parlamentarne izbore ne vidi kao potrebne u ovoj godini, rekao je Dačić gostujući u Novom danu na N1.

Dačić je između ostalog rekao kako Srbija ne dijeli stav sa SAD-om i nekim zemljama EU da Kosovo treba ući u Ujedinjene nacije.

“Nemamo namjeru mijenjati politiku, nemamo namjeru raditi na svoju štetu”, istaknuo je Dačić.

On napominje da je Kosovo čedo međunarodne zajednice, pa bi negacija Prištine u međunarodnim institucijama od strane zapadnih zemalja, bila negacija vlastite politike.

“UNESCO-om smo im pokazali da ne može sve silom”, ispričao je Dačić.

On je ponovi stav Srbije kako neće podržati kandidata Hrvatske, Makedonije ili Crne Gore za mjesto generalnog tajnika Ujedinjenih nacija.

“Nemamo namjeru glasati za nekoga tko će od prvog dana uvesti Kosovo u Ujedinjene nacije. Kao što oni rade za sebe, moramo i mi raditi za sebe. Nećemo raditi protiv vlastitih interesa”, naglasio je Dačić.

On objašnjava kako će se Srbija u prvoj polovini ove godine odlučite hoće li istaknuti svog kandidata za mjesto generalnog tajnika UN-a ili će podržati nekoga od već kandidiranih.

“Nismo mi zakasnili nego su oni požurili. Još nismo napravili analizu ima li šanse naš kandidat da pobjedi. Ako dobije crveni karton od bilo koje od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti on ispada iz konkurencije. Ne trebamo voditi izgubljene bitke, trebamo imati dobitnu kombinaciju”, objašnjava šef srpske diplomacije.

Kada su u pitanju odnosi u regiji, on napominje da trebaju biti racionalni i zasnovani na zajedničkim interesima.

“Mnogo više bih volio da postoji trilaterala na relaciji Srbije, BiH i Hrvatske, umjesto sa Turskom. Turska se predstavlja kao sponzor BiH, a ponaša se kao da smo djeca i ne znamo što trebamo raditi”, objašnjava Dačić.

Očekuje da se u Hrvatskoj formira vlada, kako bi se krenulo u formiranje racionalnih odnosa. Dačić kaže da vjeruje da će sa Tomislavom Karamarkom iz HDZ-a bolje surađivati nego sa Zoranom Milanovićem.

“Karamarka dobro poznajem iz vremena kada smo bili ministri unutrašnjih poslova. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao dovoljno smjelosti. Za nas je dobro da te odnose dovedemo ne u fazu ljubavi, već zajedničkog interesa”, rekao je Dačić.

On je rekao da je zaoštravanje odnosa zbog hrvatskih balističkih raketa nastalo zbog straha da bi one mogle biti upotrjebljene protiv Srbije.

“Pretpostavlja se da hrvatsko naoružavanje može biti upotrjebljeno samo protiv Srbije, Republike Srpske eventualno. Ne znam što će to Hrvatima, a ne znam što će to i nama. Valjda smo ušli u eru razoružavanja, postoje razni sporazumi koje smo zajedno potpisali, a koji reguliraju razoružanje. Kada se naoružavate znači da imate određene prijetnje. Trebamo raditi na regiji bez oružja”, istakao je Dačić.

Dodao je da Hrvatsku poštuje kao susjede, a voli kao Papua Novu Gvineju.

“Mi Hrvatsku poštujemo kao susjede, ali ne želimo kazati da je volimo. Zašto? Tko vam kaže da vas voli, on laže. A sutra će vas mrziti. Volimo vas kao Papua Novu Gvineju. To važi i za Crnu Goru i za Makedoniju. Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da su Hrvati divni. Ali, mi boljih nemamo. Kakvi god da smo, dajte da živimo zajedno”, zaključio je Dačić.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi