RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livnjak osvaja Ameriku: Concept One na plakatima diljem SAD-a

Napisano 30.12.2015. 19:25

Kada se govori o budućnosti automobilske industrije, često se spominju dva pojma – električni automobili i autonomni automobili, odnosno automobili kojima će upravljati računala.

Tržištem električnih automobila dominira Tesla Elona Muska, no jedno od svjetski poznatih imena jest i hrvatska kompanija Rimac Automobili koju je osnovao Mate Rimac, inače Livnjak, čiji je model Concept One pokupio brojne pohvale, prenosi Zimo.co.

Rimac je prije nekoliko mjeseci već ušao u povijest kada je na jednoj od najstarijih automobilističkih trka na svijetu automobil s tehnologijom ove kompanije na cilj stigao prije benzinskih automobila poznatih automobilističkih kompanija.

Rimac sada osvaja Ameriku te su se nedavno u nekim velikim američkim gradovima poput New Yorka, Los Angelesa, San Francisca i drugim pojavili veliki reklamni plakati na kojima se nalazi upravo Concept One.

Riječ je o plakatima za novu generaciju Apple TV-a koja sada dolazi s puno jačim hardverom i na kojoj se mogu igrati igre – jedna od tih igara jest i Asphalt 8:Airborne, auto utrka u kojoj je moguće provozati i električni automobil Concept One.

Mate Rimac rođen je 1988. u Livnu, BiH. Maturalni rad i prvi patentirani izum Mate Rimac nazvan iGlove (zamjena za tipkovnicu i miš) je 2006. godine osvojio Zlatno Teslino jaje, VIDI e-novation nagradu, za najbolji ICT proizvod u Hrvatskoj

2009. godine Mate Rimac je osnovao tvrtku Rimac Automobili s naumom razvoja i proizvodnje najnaprednijih električnih sportskih automobila na svijetu. 2011. godine je Concept One predstavljen na najvećem sajmu automobila te godine - IAA u Frankfurtu. Početkom 2013. godine je prvi primjerak automobila isporučen što ga čini prvim automobilom koji je Hrvatska kao država proizvela i izvezla.

Tvrtka se vremenom razvila u inženjersku i proizvodnu tvrtku koja uz vlastite automobile, razvija i proizvodi razne automobile i prototipe za druge (prvenstveno automobilske) tvrtke. Priznanje za uspjeh tvrtke i rada Mate Rimca pristižu sa svih dijelova svijeta, pa ga tako primjerice američki Bloomberg uvrštava u osobe 2012. godine


Nema komentara

Anketa

Ustavi