RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

''Federalna republika Vojvodina u Saveznoj republici Srbiji!''

Napisano 24.08.2010. 22:33

Novi Sad - ''Federalna republika Vojvodina u Saveznoj republici Srbiji!'', zahtjev je koji pred javnost Vojvodine, Srbije i svijeta iznosi Vojvođanski klub. Stav ovog kluba o federalizaciji Srbije, iz pera predsjednika tog kluba Đorđa Subotića, u današnjem izdanju objavilo je sarajevsko ''Oslobođenje''...

Vojvođanski klub (organizacija civilnog društva građanki i građana Vojvodine) konstatuje da i poslije 18 godina od održavanja Londonske mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava!

Novim ustavom Srbije ustavna prava nisu vraćena građanima Vojvodine. Građani su to prepoznali i takvom ustavu na rederendumu su rekli odlučno ne!

Londonska mirovna konferencija raspravljajući o bivšoj SFRJ konstatovala je činjenično ustavno stanje i utvrdila da su pokrajine Kosovo i Vojvodina isto kao i šest republika konstitutivni element jugoslovenskog federalizma.

Danas, osamnaest godina kasnije sve republike su samostalno države, a Kosovo se bori za priznavanje svoje nezavisnosti. Savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde kosovska deklaracija o samostalnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Jedino je pitanje Vojvodine ostalo ustavno neriješeno!

Pitanje Vojvodine je i dalje otvoreno. Vojvođansko pitanje je Londonskom konferencijom otvoreno pred međunarodnom zajednicom, i to uz učešće samog nacionalno-patriotskog vrha od strane Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića, što je ironija sama po sebi: Prvi je uništio autonomiju Vojvodine, a drugi je ideolog tog uništenja zajedno sa drugim memorandistinia.

Uličnom halabukom krajem osamdesetih godina ukinuta su ustavna prava građanima Vojvodine. Ta činjenica ozvaničena je i Ustavom iz 1990. godine. Nažalost, aktuelni ustav ostao je na izrazito centralističkom konceptu organizacije države.

Vojvođanski klub ukazuje na to da Zaključci Londonske konferencije uvezi s Vojvodinom nisu ispoštovani. Građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava!!! Svaka ozbiljna zemlja mora da poštuje međunarodne sporazume, ugovore i zaključke, a posebno ako želi da uđe u Evropsko društvo.

Klub insistira na vraćanju ustavnih prava građanima Vojvodine i ukazuje na nove istorijske okolnosti u kojima je Srbija samostalna država. Smatramo da Srbiju treba definisati kao složenu državu, najjednostavniji način je federalizacija, u kojoj će se u Vojvodini uspostaviti ustavni subjektivitet, a time će i građanima biti vraćena ustavna prava nasilno ukinuta početkom devedesetih godina.
 
Vojvođanski klub, imajući u vidu volju građana izrečenu na ustavnom referendumu, a posebno ponižavujući odnos Republike prema Vojvodini (NIP, sredstva iz budžeta...), poziva na jedinstvenu akciju na vraćanje ustavnih prava građanima Vojvodine i upozorava na obavezu poštovanja Londonske konferencije od strane svih subjekata koji su učestvovali u donošenju njenih zaključaka.

Klub posebno upozorava da evropske snage vrše vlast u Srbiji zahvaljujući upravo glasovima građanki i građana Vojvodine, dakle istih onih kojima su oduzeta ustavna prava. Posljednje je vrijeme da se Vojvođanima vrate ustavna prava u skladu sa odlukama Londonske konferencije, odnosno uspostavljanjem ustavnog subjektiviteta u Vojvodini.

Vraćanje ustavnih prava Vojvodini podrazumijeva federalni status Vojvodine u državi u kojoj se nalazi. Dakle, federalna republika Vojvodina u Saveznoj republici Srbiji. Ovakve stavove Vojvođanski klub je izrazio i ugradio u Rezoluciju treće vojvođanske konvencije.

To je učinjeno iz nekoliko razloga: prvo, jer je pojam autonomije potrošen i uništen, drugo, jer je to jedini način da se Vojvodina odupre eksploataciji Srbije, treće, to je način koji omogućava kvalitetnu upravu i optimalan razvoj potencijala Vojvodine i četvrto, federalizam je univerzalna svjetska vrijednost oko koje treba da se koncentrišemo.

To je jasan koncept i trepa da bude određen kao programski cilj za.unutrašnje političke snage, a spolja prepoznatljivi uvažen. Federalizam je lijek za Vojvodinu i koristan za Srbiju! (Oslobođenje)


Nema komentara

Anketa

Ustavi