RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

VLADA KOSOVA NAJAVILA: SPREMNI SMO DA REAGIRAMO I ORUŽANO

Napisano 20.08.2010. 10:59

Vlada Kosova je, u slučaju eventualnog proglašenja nezavisnosti opština na sjeveru ili njihovog pripajanja Republici Srbiji, spremna da svoj teritorijalni integritet brani i oružano. Sigurno je da ćemo hapsiti one koji bi se odlučili na takav korak, izjavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Na pitanje da li bi Priština mogla sama da preduzme takav korak, oružanu intervenciju, ili bi morala da dobije saglasnost međunarodnih predstavnika - Kfora, Euleksa i Kancelarije Pitera Fejta, koji je istovremeno specijalni predstavnik EU i međunarodni civilni predstavnik, Redžepi odgovara da je Vlada Kosova obavijestila o svemu Euleks i međunarodnog civilnog predstavnika.

- Tražili smo njihovu pomoć da ne dođe do proglašenja nezavisnosti sjevera Kosova i obavijestili ih da ćemo reagovati, ukoliko se to ipak dogodi - rekao je Bajram Redžepi za Danas.

Novi povod za spekulacije u vezi sa sjeverom Kosova i Metohije je, poslije najava „specijalnog statusa“ i kosovske varijante Južnog Tirola, fantomska deklaracija o nezavisnosti saveza opština Autonomne pokrajine KiM. Ova deklaracija, čiji je autor nepoznat, prethodnih dana bila je udarna tema u prištinskim medijima i među kosovskim političarima.

Prema pisanju lista Koha ditore, Vlada Kosova, diplomatska predstavništva i misije u Prištini strahuju zbog informacije, koja je „procurila“ iz „paralelnih srpskih institucija na sjeveru“. Zbog ove vijesti, kako tvrdi prištinski Ekspres, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu sastao se sa šefom Unmika Lambertom Zanijerom, iako Misija UN od dolaska Euleksa nije na cijeni među kosovskim zvaničnicima.

Bajram Režepi je preko Koha ditore najavio da će Priština, koja je već razgovarala s predstavnicima država članica Kvinte (SAD, Britanija, Nemačka, Francuska i Italija), „pratiti situaciju i biće, u dogovoru s međunarodnom zajednicom, spremna da reaguje, ukoliko ta stvar bude napredovala“. Redžepi je ocjenio da „prijetnje“ i „provokacije“ u vidu najava da su Srbi na sjeveru Kosova spremni da proglase nezavisnost dolazi iz Demokratske stranke Srbije.


Nema komentara

Anketa

Ustavi